SURP GİRAGOS

GÜNCEL Sosyal medyada tepki çeken paylaşım

'Türk Polisi' isimli bir sosyal medya hesabından, bir özel harekat polisinin, Diyarbakır Sur'da bulunan Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nde çekilen bir fotoğraf paylaşıldı. Paylaşılan fotoğraf ve yorumlar tepkilere neden oldu.
TOPLUM Surp Giragos örnek olsun

Surp Giragos, aldığı ödüllerle gurur kaynağı oldu ama, Sason’daki Komk Manastırı ve Bingöl Karlıova’daki Meryem Ana Kilisesi, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Umalım ki Surp Giragos, ülkenin dört yanındaki Ermeni kültür mirasının yeniden hayat bulmasına örnek olsun.
GÜNCEL Surp Giragos’ta büyük buluşma

‘Surp Giragos 2015: Yeniden’ Kolektif Projesi, dünyanın dört bir yanından Ermenileri, Meryem Ana Yortusu’nda Diyarbakır Surp Giragos Kilisesi’nde buluşmaya çağırıyor.
GÜNCEL Surp Giragos küllerinden doğuyor

Yıllarca harabe halinde kaldıktan sonra yenilenerek 2011’de ibadete açılan Diyarbakır Surp Giragos Kilisesi küllerinden doğuyor. Sessizlerin sesi olan kilise yararına 23 Şubat’ta Kumkapı’da bir sevgi yemeği düzenleniyor. Vakıf Başkanı Vartkes Ergün Ayık, herkesi Surp Giragos’a sahip çıkmaya çağırıyor.
GÜNCEL Surp Giragos mucizesi

“Uzun bir uykudan uyanarak 2011 yılında yeniden doğdu Surp Giragos. Ortadoğu’nun en büyük Ermeni Kilisesi yeniden büyülü havasını verdi ‘Gâvur mahallesi’ne ve Diyarbakır sokaklarına.”
GÜNCEL Birlikte saracağız yaralarımızı

“İnsanoğlu yaşam mücadelesi verirken hayatın döngüsü içinde çarkın dişlilerini oluşturduğunu, rutin döngüyü tamamlamakta görevli olduğu ötesinde kendi özünü göremez. Ancak, öyle bir an gelir ki, dur durak bilmeyen döngünün içinde boğulduğunuzu, nefes alamadığınızı fark edersiniz.”
GÜNCEL Ortadoğu’nun en büyük Ermeni kilisesi

Kilisenin adına ilk kez 1610-1615 tarihleri arasında Polonyalı Simeon’un Seyahatnamesinde rastlanmıştır. Ermeni mimari tarihinin önemli eserlerinden biri olan Surp Giragos Kilisesi, Ortadoğu’daki en büyük Ermeni kilisesidir. 1722 yılında restore edilmiş, daha sonra 1729 yılında Ermeni mimarlar Şahin, Saruhan ve Yeram daha büyük boyutlarda tekrar inşa edilmiştir.