MUSEVİLİK

KÜLTÜR SANAT Yahudilik hakkında bilmedikleriniz

500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, Neve Şalom Sinagogu binasına taşındı. Üç katlı yeni mekânında geniş bir koleksiyon seçkisine yer veren ve daha teknolojik bir kimliğe bürünen müze, ziyaretçilerine Yahudi tarihi, gelenekleri, dinî ritüelleri ve sosyal yaşamına dair birçok konuyu kapsayan, heyecanlı bir gezi vadediyor.
AZINLIKLAR ‘Keşke belgesel fotoğrafçılığına on yıl önce başlasaymışım…’

Fotoğrafçı Alberto Modiano’nun Gözlem Yayınları’ndan Türkçe ve İngilizce olarak çıkan ‘Zaman ve Mekân İçinde Musevilik’ kitabı ve aynı adla açılan sergileri, Türkiye Yahudi toplumunun sosyal ve dinî hayatına ilişkin içerden tanıklıklarla çok değerli bir görevi yerine getiriyor. Bir fotoğrafçı olarak bu çalışmanın belgesel önemini konuşmak ve mensubu olduğu cemaatin yaşamını sergilemenin ne anlama geldiğini anlamak için Alberto Modiano ile buluştuk.
GÜNCEL Seçmeli din dersinde tarihi adım

Milli Eğitim Bakanlığı, seçmeli din dersi kitabının Hıristiyanlık bölümünü, bu dinin mensubu din adamlarına yazdıracak. Sırada Musevilik var. ‘Temel Dini Bilgiler’ dersi yeni 12 yıllık eğitim sisteminde seçmeli ders olarak seçilebiliyor. Henüz müfredatı ve ders kitabı olmayan ‘Temel Dini Bilgiler’ dersinde Hristiyanlık ve Musevilik hakkında bilgiler de yer alacak.