EDEBİYAT

KÜLTÜR SANAT Suriyeli bir kitapçının Balat’tan umut saçan hikâyesi

Kariye Müzesi’nden köşeyi dönünce ahşap bir bina yükseliyor; burası, şehrin filizlenen Suriye nüfusu için bir kültür merkezi gibi. Edirnekapı’nın arka sokaklarına dikkatlice sokulmuş olan Pages, İstanbul’daki iki Arapça kitapevinden biri. Bu ay birinci yıldönümünü kutluyor.
KÜLTÜR SANAT ‘Kadınlar 1915 ve 1938 anlatılarında bugünü arıyor’

‘İradenin İyimserliği’, 2000’li yıllarda kadınların yüz yüze kaldıkları sorunlara ve farklı kollara dağılan üretimlerine 14 farklı metinle bakıyor. Derlemede yer alan metinlerden biri 1915 veya Dersim 1938’den yola çıkan kadın yazarların üretimine odaklanan ‘İçlerini Ateşe Gösterenler’ başlıklı inceleme. Metnin yazarı Sema Aslan, acının edebiyata konu olmasını ve kadın yazarların geçmişle bağını anlattı.
KÜLTÜR SANAT 'Robinson'da Distopya konuşmaları

İletişim Yayınları ve Robinson Crusoe 389, distopya ve edebiyat ilişkisi üzerine bir söyleşi düzenleyecek. Cumartesi gerçekleşecek panelde, yazarlar Hakan Bıçakcı, Işıl Kocaoğlan ve Özge Sarıoğlu konuşacak.
GÜNCEL Charlie Hebdo’nun kapağındaki adam: Michel Houellebecq

Charlie Hebdo’nun manşeti: Kahin Houellebecq’den öngörüler. Başında büyücü şapkası, elinde sigarası, her zamanki yarı sarhoş ve olumsuz haliyle Houellebecq’in şimdisi pek iç acıcı görünmüyor. Kahinliğini kullanıp gelecek için konuştuğundaysa ağzından çıkan balonları şu cümleler dolduruyor: “2015’de dişlerimi kaybederim.. 2022’deyse oruç tutarım!”
KÜLTÜR SANAT Çarents ve Pamuk’la ‘taş’tan ‘kar’a Kars

Ermenice edebiyatın en ünlü şairlerinden Yeğişe Çarents’in tek romanı ‘Yergir Nairi’ (Nairi Ülkesi), Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un ‘Kar’ adlı romanı… İkisi de, hem geçmişle, hem bugünle yüklü Kars’ta geçiyor. Çarents, Kars’taki sıkıntıyı taşla somutlaştırırken; Pamuk, şehri karla kaplıyor. Ermenistanlı edebiyat araştırmacısı Vahram Danielyan, Pamuk’un ve Çarents’in gözünden Kars’ı anlattı.
KÜLTÜR SANAT İki halk arasında Barış ve Edebiyat buluşması

Geçtiğimiz günlerde Kadıköy’de Akademi Kitabevi-Café’de Defne (İstanbul) ve Dafni (Atina) Türk-Yunan Dernekleri’nin katkılarıyla “Ege’nin İki Yakasından / Barış ve Edebiyat” buluşması gerçekleştirildi. Bu buluşmada iki önemli kitabın tanıtımı yapıldı.