EÇMİADZİN

GENEL Katolikos’tan Bayar’a: ‘Şiddetle protesto ediyorum’

Ruhaniler Genel Meclisi tarafından seçilen Patrik Kaymakamı Bekçiyan’ın İstanbul Valiliği tarafından tanınmaması ve patrik seçimi sürecinin durdurulmasının ardından Eçmiadzin’de toplanan Yüksek Ruhani Kurul’dan konuya dair bir açıklama beklenmekteydi. Açıklama geçen haftaki Agos’ta yer verdiğimiz üzere seçim yapılabilmesi ruhanilere ve sivillere devletle temasları sürdürme çağrısı yapıyor, devlete de seslenerek Ermeni toplumunun taleplerine kulak verilmesi beklentisini ifade ediyordu. Sevan Değirmenciyan 68 yıl öncesine uzanıyor ve benzer bir durumda Eçmiadzin’in nasıl bir tutum takındığını arşivden çıkardığı önemli bir belge eşliğinde irdeliyor.
GENEL Ateşyan Eçmiadzin’de protesto edildi

Tüm Dünya Ermenileri Katolikosu Karekin II başkanlığında toplanan Yüksek Ruhani Kurul toplantısı için tüm dünyadan Ermeni kilisesine mensup üst düzey ruhaniler ve bazı siviller Ermenistan Eçmiadzin’de buluştu. Toplantıya İstanbul Valiliği tarafından Patrik kaymakamlığı engellenen Başepiskopos Bekçiyan’ın da katılması bekleniyordu ancak Bekçiyan’ın son gelişmelere dair bir rapor göndermekle yetindiği ve toplantıya katılmadığı öğrenildi.
TOPLUM Eçmiadzin bildirisinin satır araları

Patriklik seçimi ile ilgili belirsizlik Eçmiadzin açıklaması ile çözüldü çözülmesine ancak sürecin bundan sonrasına ilişkin tartışmalar da yaşanmıyor değil. Müteşebbis Heyet ve Değabah yani kaymakam için, “seçim yapılamazsa 6 ay sonra güvenoyuna gidilir” maddesi bunlardan biri. Değabah seçiminden sonra izlenecek yol ile ilgili de önemli uyarılar var.
TOPLUM ‘2015’te Ermeni Soykırımı ve Seyfo birlikte anılsın’

29 Mayıs’tan patrik seçilmesinin ardından ilk yurtdışı ziyaretini Ermenistan’a yapan Antakya Süryani Ortodoks Patriği II. Efrem, Tüm Dünya Ermenileri Gatoğigosu II. Karekin’le birlikte imzaladıkları bildiride, tüm Hıristiyan dünyasını 2015’te Ermeni Soykırımı ve Seyfo için birlikte dua etmeye çağırdılar.