HDP

GÜNCEL Görevden almalara tepkiler:

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan görevden alındı. Belediyelere, kayyım atandı. Karara HDP'nin yanısıra CHP'li siyasetçiler, İstanbul Belediye Başkanı Ekremi İmamoğlu, eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu tepki gösterdi.
GENEL

Yerel seçimin en çok merak edilen sonuçlarından biri de HDP'nin alacağı sonuçlar oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın neredeyse her mitinginde hedef gösterdiği HDP, kazandığı belediye sayısı azalmasına rağmen kayyım atanan Diyarbakır, Van ve Mardin'de büyükşehir belediyelerini yeniden kazandı. HDP'nin Batı'daki oyu ise AKP'ye kaybettirdi.
GENEL ‘Kürt sokağı HDP’nin arkasında’

Türkiye yeni yönetim sisteminin ilk seçimini oyladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın galibiyetiyle sonuçlanan seçimlerin en merak edilen sonuçlarından biri de HDP’nin yüzde 10 olan ülke geneli barajını aşıp aşamayacağı konusuydu. HDP, 24 Haziran seçimlerinde yüzde 11.7’lik oy alarak seçim barajını aştı. Parlamentoya 67 milletvekili göndermeyi başaran HDP, Meclis’in üçüncü partisi olmayı başardı.
GENEL ‘HDP bileşenleriyle ortak hayallerimiz var’

HDP, Süryanilerin aktif siyaset yapmasına imkan sağladı. Geçtiğimiz üç dönem boyunca Avukat Erol Dora’yı milletvekili yapan HDP, genel seçimlerde Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Genel Başkanlığı için Februniye Akyol’a görev vermişti. Mardin ve Şırnak’ta da il ve ilçe belediye meclislerinde HDP’li Süryani temsilciler var. HDP, 24 Haziran Genel Seçimleri için de Mardin’den Tuma Çelik’i üçüncü sıradan aday gösterdi. Aday adaylığı sürecinde de pek çok Süryani aday olmak için HDP’nin kapısını çalmıştı.
GENEL ‘Siyasi bir kararla rehin tutuluyorum’

Türkiye siyaset tarihi bir ilkle karşı karşıya. 24 Haziran’da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, seçime giren adaylardan biri cezaevinde. HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş, cezaevinden kampanya yürütmeye çalışıyor. Tutukluluğuna yapılan itirazlar da reddedilmiş durumda. Cumhurbaşkanlığına aday olan bir siyasetçi ‘kaçma şüphesi’ gerekçesiyle tahliye edilmiyor. İtirazlarından sonuç alamayan HDP son olarak Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
GÜNCEL Demirtaş: Aslolan bizim değil, partinin ve mücadelenin çıkarları

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, avukatları aracığıyla DHA muhabirinin sorularını yanıtladı. Demirtaş, aday olmama kararının arka planını açıklarken, "Yaşamın her alanı, siyaset ve mücadele alanıdır. Ben, bundan sonra eş genel başkanlık görevi dışında başka bir rol ve misyonla mücadeleye devam etme kararını samimiyetle partime ve kamuoyuna ilettim" dedi.
GÜNCEL HDP’de ‘Demirtaş sonrası’ riskleri

11 Şubat'taki HDP kongresi öncesinde HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın aday olmayacağı açıklamasını Dicle Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nden ihraç edilen Prof. Dr. Ayşen Uysal değerlendirdi.
GÜNCEL HDP’den Hasip Kaplan’ın açıklamasına kınama

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın twitter hesabından akşam saatlerinde atılan, ‘Demirtaş’ın yerine sakın bir Türk göz dikmesin’ açıklaması, partisinin tepkisini çekti.