VİCKEN CHETERİAN

GÜNCEL Vicken Cheterian artık Agos'ta

Agos köşe yazarı kadrosuna yeni bir isim katıldı. Vicken Cheterian, iki haftada bir Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Sovyet sonrası ülkelerdeki politik duruma ilişkin analizleriyle Agos’ta yer alacak.
DOSYA

Gazeteci ve tarihçi Vicken Cheterian, Ermeni Soykırımı’nın, yüz yıldır yaşanan süreçte küresel siyasete, akademik araştırmalara, Kürt meselesine, Türk ve Ermeni toplumlarına etkilerini değerlendiren bir kitap yazdı. Ağırlıklı olarak soykırım sonrası döneme odaklanan ‘Open Wounds: Armenians, Turks, and a Century of Genocide’ (Açık Yaralar: Ermeniler, Türkler ve Soykırımın Yüzyılı) başlıklı kitapta, Hrant Dink suikasti önemli bir dönüm noktası olarak duruyor.
GÜNCEL Rojava, Ortadoğu için umut olur mu?

Ocak ayı, Suriye için bir hayli hareketli geçti. Uzun süredir süren savaş ve Cenevre’de devam eden barış çabalarının yanı sıra, Kürtlerin nüfuslarının yoğun olduğu ve Kürtçe ‘Batı’ anlamına gelen Rojava olarak anılan bölgelerdeki özerklik ilanları da, sadece ülkenin değil, tüm bölgenin dengesini etkileyecek en önemli siyasi hamlelerden biri.
GÜNCEL 'PYD’nin Türkiye’ye husumeti yok'

Suriye’de Kürt hareketini yakından takip eden ve hem sürgündeki siyasal muhalif hareket hem de ülkedeki silahlı muhalefet ve PYD yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirmiş olan Vicken Cheterian ile iki günlük İstanbul ziyareti sırasında PYD özelinde Kürt hareketini değerlendirdik.
GÜNCEL Suriye’nin geleceğini sürgündekiler değil orada savaşanlar belirleyecek

Suriyeli muhalif gruplar Beşar Esad rejimine karşı birleşmenin yollarını aramak için Katar’ın başkenti Doha’da bir araya geldi. Toplantının en önemli gündem maddelerinden biri Suriye Ulusal Konseyi’ni ikame edebilecek yeni bir muhalif oluşum. Doha toplantısını Cenevre merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan Cimera için çalışan, gazeteci ve Le Monde Diplomatique yazarı Vicken Cheterian ile konuştuk.