ROMANLAR

GÜNCEL Roman çocuklara 'rehberlik merkezi' ayrımcılığı

Sıfır Ayrımcılık Derneği ve Uluslararası Azınlık Hakları Grubu’nun (MRG) ortaklaşa hazırladığı “Görmezlikten Gelinen Eşitsizlik: Türkiye’de Romanların Barınma ve Eğitim Hakkına Erişimi" adlı rapor açıklandı. Raporda, Roman çocukların, özel eğitim ve rehberlik merkezlerine yönlendirildiği ve pek çoğuna doğru olmamasına rağmen zihinsel engelli raporu verildiği belirtiliyor.
GÜNCEL CHP'den 'Manisa'da Romanlar' raporu

CHP milletvekilleri Tur Yıldız Biçer ve Özcan Purçu, Manisa'daki Romanların durumuna ilişkin hazırladıkları raporu yayımladı. Rapora göre Roman çocuklar ya imkansızlardan okula başlayamıyor, ya da başladığında ayrımcılığa maruz kalıyor. Yetişkinlerin en büyük sorunuysa işsizlik.
GÜNCEL Romanların artık bir strateji belgesi var

Türkiye Roman Hakları Forumu'ndan (ROMFO) Hacer Foggo, yıllardır beklenen ve geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi’ni değerlendirdi.
GÜNCEL Dünya Romanlar Günü: Yüzde 85’i işsiz

8 Nisan Dünya Romanlar Günü: Çocuklar devlet okullarında dışlanıyor, Romanlar arasında işsizlik yüzde 85, Romanlar kentsel dönüşüm nedeniyle mağdur ediliyor, Selendi örneğinde olduğu gibi, nefret söylemleri ve linç girişimleri nedeniyle yaşadıkları yerlerden zorla göç ettiriliyor.
Önergesi reddedilen Purçu: “Hani Romanları seviyordunuz!

CHP'nin Roman milletvekili Özcan Purçu, soydaşlarının sorunlarının araştırılması amacıyla Meclis Genel Kurulu'nun gündemine getirdiği araştırma önergesine iktidardan destek alamadı. Purçu, “Hani Romanları seviyordunuz! Neden hayır dediniz” sözleriyle tepki gösterdi.
GÜNCEL Türkiye’de eğitim: Daha dindar, daha milliyetçi

Azınlık Hakları Grubu (MRG) ve Tarih Vakfı tarafından hazırlanan ‘Eğitimde Ayrımcılık Raporu’ yayımlandı. Rapora göre, eğitim sistemi dindar ve milliyetçi bir yaklaşıma sahip. Farklı din ve etnisiteye sahip olan öğrenciler, ayrımcı uygulamalarla baş etmeye çalışıyor. . Rapora göre, geçen yıl özel okul teşvik bursu kapsamında azınlık okullarına yapılan ödemeler, azınlık okullarının bütçelerinin ancak küçük bir kısmının karşılayabiliyor.Raporda azınlık okullarının yaşadığı statü sorununa da dikkat çekiliyor.
GÜNCEL Polisin tutumu Romanları rencide etti

Geçtiğimiz günlerde Edirne’nin Keşan ilçesinde Roman mahallesine düzenlenen operasyona tepkiler gelmeye devam ediyor. Türkiye Roman Hakları Formu, polisin tutumunun Romanları rencide ettiğine dikkat çekti.