GÜMRÜ DEPREMİ

GÜNCEL Yaşamın ve ölümün kıyısında: Enkaz altında 18 saat

7 Aralık, Ermenistan'ı sarsan depremin yıldönümü idi. 1988’de gerçekleşen depremde onbinlerce kişi hayatını kaybetmişti. Yerevan'daki American Universitiy of Armenia'da öğretim üyeliğini sürdüren ünlü tarihçi Vahram Ter-Matevosyan, çocuk yaşlarda yakalandığı depremle ilgili bilinmeyen hatıralarını kaleme aldı geçtiğimiz hafta. Enkaz altında geçen uzun saatlerin anlatıldığı ve 'evnreport' sitesi tarafından yayımlanan yazıyı, depremde ölenleri saygıyla anarak paylaşıyoruz.
KÜLTÜR SANAT Ermenistan'ın Oscar adayı 'Deprem'

Bu sene 89.su düzenlenecek olan Akademi Ödülleri için ülkeler ‘Yabancı Dilde En İyi Film’ adaylarını belirlemeye başladı. Ermenistan, 1988 Gümrü Depremi’ni anlatan Deprem (Zemletryasenie) filmini aday adayı olarak gösterdi.
KÜLTÜR SANAT Gümrü’nün görünmeyen yüzü

Ermenistan’ın ikinci en büyük şehri olan Gümrü, kültürel ve mimari bakımdan da önemli bir mirasa sahip. ‘The Doors of Gyumri’ (Gümrü’nün Kapıları) adlı projesi çerçevesinde bu tarihî şehirde bulunan eski yapıların kapılarını fotoğraflayan Azniv Tadevosyan’la fotoğraf çalışmaları ve Gümrü üzerine konuştuk.
GÜNCEL Hamasyan’ın en mütevazi sahnesi

Dünyaca ünlü piyanist Tigran Hamasyan Ermenistan Gümrü’de evsizler için bir açık hava konseri düzenledi. Amacı deprem sonrasında hala tam anlamı ile düzelemeyen sosyal duruma dikkat çekmekti. Konser Ermenistan’da büyük etki yarattı.
GÜNCEL Gümrü depremzedeleri 27 yıldır destek bekliyor

Gümrü, 27 yıl önce yaşanan depremin yaralarını hala sarabilmiş değil. 7 Aralık 1988’de meydana gelen ve 4 bin ailenin evini kaybettiği deprem felaketinin ardından, halen teneke barınaklarda yaşayan aileler için dünyaca ünlü Ermeniler bir kampanya başlattı.
KÜLTÜR SANAT Gümrü Depremi film oluyor

Merkezi Rusya’da olan Mars Media Entertainment’ın başkanı Ruben Dishdishyan, 1988’de Ermenistan’ın Gümrü kentinde yaşanan depremi konu alan bir film çekmeye hazırlanıyor.