KIBRIS SORUNU

GÜNCEL ‘Kıbrıs’ın acı deneyiminden Kürt sorununda ders alınmalı’

Niyazi Kızılyürek’in ‘Bir Hınç ve Şiddet Tarihi: Kıbrıs’ta Statü Kavgası ve Etnik Çatışma’ başlıklı yeni kitabı İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan çıktı. Kıbrıs sorunu üzerine uluslararası düzeyde en önemli uzmanlardan biri olarak kabul edilen Prof. Dr. Kızılyürek, halen Kıbrıs Üniversitesi’nde (Güney Kıbrıs) ders veriyor. Ada’nın her iki tarafında da sivil toplum aktivisti olarak etkinliklere katılan Kızılyürek, yüzleşme çabalarına yaptığı katkılar, Kıbrıs’ta barış ve uzlaşmaya dönük çabalarıyla da tanınıyor. Niyazi Kızılyürek’le kitabından yola çıkarak Kıbrıs’ta gelinen son duruma uzanan bir söyleşi yaptık.
GÜNCEL Doğuş Derya: Federal Kıbrıs ve barış çağrısı, ganimet düzenine karşı çıktığı için tepki çekiyor

Kuzey Kıbrıs meclisinin milliyetçilik ve militarizme karşı çıkan milletvekili Doğuş Derya, geçmişle hesaplaşmanın önemine dikkat çektiği son meclis konuşmasının ardından hem Kuzey Kıbrıs’ta hem de Türkiye’de yine hedef gösterildi. Son saldırıların ardından Rana Şenol’a konuşan Doğuş Derya, aldığı tehditleri ve gördüğü desteği, adada dillendirdikleri barış ve geçmişle yüzleşme çağrısı ile Federal Kıbrıs talebini anlattı.
GÜNCEL ‘Kıbrıs sorununu tarihe gömelim’

Türkiye - Yunanistan 2. Yüksek Düzeyli İşbirliği Toplantısı yapıldı. Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde gerçekleştirilen toplantı yaklaşık 3 saat sürdü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras başbaşa görüştü. Toplantının ardından iki ülke arasında değişik konularda 25 ayrı anlaşma imzalandı. İki Başbakan ortak basın toplantısı yaptı.