ÇÖZÜM SÜRECİ

GÜNCEL İmralı Heyeti ile Özgür Özel görüşmesi: Barışın toplumsallaşması gerekiyor

DEM Parti İmralı Heyeti, yeni çözüm süreci ile ilgili ziyaretlerinin ikinci gününde CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüştü. Pervin Buldan, görüşme sonrası yapılan açıklamada, “Sayın Özel’in bu barış sürecine, bundan sonraki süreçte hem destek vereceğini hem de bu konudaki çalışmalara kıymetli bir şekilde destek sunacağını öğrenmiş olduk” dedi. Özgür Özel de, “Barışın yerleşebilmesi için toplumsallaşması gerekiyor” dedi.
GÜNCEL ‘Hafıza ve Adalet’ konferansının sonuç bildirgesi: Tüm taraflar sorumluluk almalı

İHD, 21-22 Haziran tarihlerinde Diyarbakır’da düzenlediği “Barışa giden yol: Hafıza ve Adalet” başlıklı konferansın sonuç bildirgesini açıkladı. Bildirgede, “Sivil toplum aktörleri muhatap kabul edilmeli, sürece aktif katılımları sağlanmalıdır. Tüm tarafları ve sivil toplumu, bu süreci güçlendirmek için cesaretle ve kararlılıkla sorumluluk almaya çağırıyoruz” mesajı öne çıktı. Konferansın açılışında öldürülen Uğur Kaymaz ve Eren Bülbül'ün annelerinin mesajları okundu.
GÜNCEL DEM Parti: Öcalan Barzani, Talabani ve Ebdi ile görüşme istiyor

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, DEM Parti MYK üyelerinin de olduğu bir heyetle İmralı'da Öcalan'ı ziyaret etmeyi planladıklarını ve Öcalan'ın da Irak Kürdistanı yöneticilerinden Mesut ve Neçirvan Barzani, Mazlum Ebdi gibi isimlerle görüşmek istediğini açıkladı.
GÜNCEL Fırat Aydınkaya: “Lozan Kürtler için travma”

Hukukçu, yazar ve Kürd Araştırmaları Dergisi koordinatörü Fırat Aydınkaya’ya, son İmralı sürecinde tekrar gündeme gelen 1924 Anayasası ve Lozan Antlaşması’na Kürtlerin neden itiraz ettiğini ve şu anda konuşulan yeni anayasayla ilgili Kürtlerin taleplerini sorduk.
GÜNCEL Siyaset bilimci Arzu Yılmaz: “Sürecin en önemli güvencesi, Öcalan’ın özgürlüğü”

“Türkiye’de yapılacak yasal düzenlemelere bağlı olarak, bir kısım gerillanın Türkiye’ye dönmesi söz konusu olacak. Sadece dağdakiler değil, Avrupa’dakiler de. Bu yasal değişiklikler ne zaman olacak? Tahminler 1,5-2 yılı alabileceği yönünde. İkincisi, dünya örneklerine bakarak diyebiliriz ki, bazıları silahlı mücadeleye devam etme kararı alacak. Böyle bir durumda, YPG sıklıkla söyleniyor ama bence adres PEJAK olur."