TARİH VAKFI

GÜNCEL Türkiye’de eğitim: Daha dindar, daha milliyetçi

Azınlık Hakları Grubu (MRG) ve Tarih Vakfı tarafından hazırlanan ‘Eğitimde Ayrımcılık Raporu’ yayımlandı. Rapora göre, eğitim sistemi dindar ve milliyetçi bir yaklaşıma sahip. Farklı din ve etnisiteye sahip olan öğrenciler, ayrımcı uygulamalarla baş etmeye çalışıyor. . Rapora göre, geçen yıl özel okul teşvik bursu kapsamında azınlık okullarına yapılan ödemeler, azınlık okullarının bütçelerinin ancak küçük bir kısmının karşılayabiliyor.Raporda azınlık okullarının yaşadığı statü sorununa da dikkat çekiliyor.
GÜNCEL Engelleri aşan sözlü tarih çalışması

Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde yüksek lisans yapan Mustafa İşcier, 12 Ağustos’ta Ermeni Soykırımı ve Ezidiler üzerine sözlü tarih çalışmasını yürütmek için tandem bisikletiyle yola çıkacak. Geniş bir coğrafyayı kapsayacak bisiklet turunda İşcier, soykırım coğrafyasını ve coğrafyadaki soykırım belleğini araştırmayı planlıyor.
GÜNCEL 1915'te Diyarbakır konuşulacak

Tarih Vakfı’nın Perşembe Konuşmaları serisinde, Soykırımın 100. Yılı için hazırlanan özel tartışma programı devam ediyor. Bu hafta 1915 Ermeni Tehciri’nin Diyarbakır’da nasıl gerçekleştirildiği ve günümüzde nasıl hatırladığı İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Ayhan Aktar ve Toplum ve Kuram Dergisi'nden Namık Dinç tarafından aktarılacak.
GÜNCEL Perşembe Konuşmaları'nda konu 1915 ve nüfus politikaları

1915’in öncesinin ve sonrasının tartışıldığı, Tarih Vakfı’nın düzenlediği ‘Perşembe Konuşmaları’na bu hafta akademisyen Fuat Dündar konuk olacak. Dündar’ın “Sayımlar, Savaşlar ve Ermeni Nüfus Meselesi (1828-1923)” başlıklı konuşması 13 Kasım Perşembe günü Tarih Vakfı’nın Eminönü binasında takip edilebilir.
GÜNCEL Perşembe Konuşmaları'nda konu tehcir, taktil, soykırım

Tarih Vakfı’nın düzenlediği ‘Perşembe Konuşmaları’, 1915’in 100. yılının arifesinde Ermeni Soykırımı’na odaklanıyor. Toplantı serisinin ilk konuğu ise Michigan Üniversitesi’nden sosyal bilimci Fatma Müge Göçek olacak. “İnkârın Şiddeti: Ermenilere Yönelik Toplu Şiddet, 1789-2009” başlıkla konuşma 2 Ekim günü gerçekleşecek.
GÜNCEL "Bugünkü tehlike: Çokkültürcülük"

‘Biz Kimiz? Ders Kitaplarında Kimlik, Yurttaşlık, Haklar’ raporundan yola çıkarak eğitimdeki biz algısını, çokkültürcü bakışı ve ders kitaplarının ‘mutfağını’ raporu hazırlayan SEÇBİR yöneticisi Doç. Kenan Çayır ve Tarih Vakfı yöneticisi Doç. Bülent Bilmez’le konuştuk.