ERMENİ TOPLUMU

GENEL Elini taşın altına koyanlar ve taşın üstüne oturanlar

Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Sahak Maşalyan’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yazdığı ve kamuoyu ile paylaştığı mektup, İçişleri Bakanlığı kararıyla Patrikhane’yi yönetme yetkisi alan Başepiskopos Aram Ateşyan tarafından tepkiyle karşılandı. Geçtiğimiz hafta Patrikhane imzasıyla yayınlanan bildiride mealen “Bizim haberimiz yoktur, bu bildiri bireyseldir” dendi ve “Bu tür girişimleri Patrikhane yapar” mesajı verildi.
KİLİSE Gençler Patrikten ne bekliyor?

Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Ruhaniler Genel Meclisi’nin 26 Ekim’de Patrik II. Mesrob’un yedi yıldır görevini yerine getiremediği gerekçesiyle emekli edilmesine yönelik karar, uzun zamandır beklenen seçim sürecinin önünü açtı. Bu gelişmeler üzerine, Ermeni toplumunun, daha önce oy kullanmamış olan gençlerine, oy kulllanıp kullanmayacaklarını, patriklik seçimine dair beklentilerini, eleştirilerini ve değerlendirmelerini sorduk.
Türkiye'deki üç farklı Ermeni kimliği

7-8 Ekim'de Hrant Dink Vakfı ve Hamazkayin ortaklığıyla düzenlenen '21. yüzyılda Ermeni Kimliğine Eleştirel Yaklaşımlar: Kırılganlık, Direnç ve Dönüşüm' başlıklı konferansa doktora öğrencisi Hrag Papazian, 'Türkiye'de Ermeniler ve Öteki Ermeniler' başlıklı bir sunum yaptı. Doktora tezi için bir süredir Türkiye'de kalan Papazian'la tezinde ele aldığı konuyla ilgilenmesine neden olan kişisel hikayesini ve konu ile ilgili izlenimlerini konuştuk
TOPLUM Ermeni toplumunun 2015’i nasıl geçti?

Yedi yıldır beklenen Patriklik seçimi yine bir sonraki yıla kaldı, vakıf seçimlerini düzenleyen yönetmelik bu yıl da yayımlanmadı, azınlık okullarının statü sorunu ve ‘iktisadi işletme’ muamması da 2016’ya devroldu.
TOPLUM Deklarasyona onay değil, muhatap gerek

VADİP toplantısı sayesinde geçen hafta kamuoyuna yansıyan 24 Nisan deklarasyon krizinin yankılarını Samatya Surp Kevork Kilisesi Onursal Başkanı Melkon Karaköse ve Düşünce Platformu üyesi Harut Özer'e sorduk.
TOPLUM Agos manşet: 2 deklarasyon 5 tuhaflık

16 Mart’ta düzenlenen VADİP toplantısına ‘deklarasyon’ tartışmaları damga vurdu. Surp Pırgiç Vakfı ve VADİP Başkanı Bedros Şirinoğlu’nun açıklamalarına göre, iki deklarasyon hazırlandı. Biri, AKP’nin 12 yıl boyunca azınlık toplumlarına yönelik icraatlarını değerlendiren, diğeri de 24 Nisan’da ‘Türkiye Ermenilerinin sözü’ olmak üzere, kurumların imzasıyla yayımlanacak iki deklarasyondan bahsediliyor. Ancak, Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, her iki deklarasyona da imza atmayı reddetti. Bu gelişmenin ardından, AKP icraatlarının değerlendirildiği metnin akıbeti belirsiz. Şirinoğlu, 24 Nisan’la ilgili metnin ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanında olduğunu söyledi.