ROJAVA

GÜNCEL ‘Aleviler tabuta Hıristiyanlar Beyrut’a’ sloganı hâlâ geçerli

Harout Ekmanian, Hrant Dink Vakfı’nın davetlisi olarak ‘21. Yüzyılda Ermeni Kimliğine Eleştirel Yaklaşımlar’ başlıklı konferansta bir konuşma yaptı. Halepli Ermeni olan Ekmanian, geçmişte haberci olarak takip ettiği Suriye’deki savaşı bugün gözlemci sıfatıyla insan hakları ihlallerini ve savaş suçlarını kayda geçirmek için takip ediyor. Ekmanian’la yakından tanıdığı Halep Ermeni toplumu özelinde, Suriye üzerine bir söyleşi yaptık.
GÜNCEL ‘Türkiye eninde sonunda Rojava’yı tanıyacak’

“Suriye politikası tamamen değişti gibi bir algı yaratılıyor. Türkiye U dönüşü yaptı deniyor, olsa olsa J dönüşü diyebiliriz. Türkiye’nin Suriye politikasında üç parametresi vardı. Esad rejimi, IŞİD ve PYD politikası. Türkiye’nin Esad rejimine ilişkin bir dönüşü oldu ama IŞİD ve PYD konusunda bir politika değişikliği yok."
GÜNCEL Cerablus'ta anlaşma: Türklere tampon bölge, Kürtlere kanton

IŞİD’e karşı başlatılan ama Suriye’deki Kürt askeri güçlerine de yönelen Cerablus harekatı devam ediyor. Ama bazı kaynaklar, Cerablus ya da Kuzey Suriye’de Amerika, İran, Rusya’nın anlaştığını ve Türkiye ile PYD’nin anlaşma koşullarına evet dediğini iddia ediyor. Türkiye Cerablus’ta kalacak, Kürtler ise Kobani ve Afrin kantonlarını El-Bab üzerinden birleştirebilecek.
DÜNYA Rojava’dan özerklik dersleri

Yasin Duman’ın ‘Rojava: Bir Demokratik Özerklik Deneyimi’ kitabı İletişim Yayınları’ndan çıktı. Sabancı Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi Doktora Öğrencisi olan Yasin Duman, ‘Bir Savaşın Ortasında Barış ve Çatışma Çözümü: Rojava Demokratik Özerk Yönetiminde Olanaklar ve Zorluklar’ başlıklı yüksek lisans tezinin sonucu olarak ortaya çıkan bu çalışmasında, Rojava’da geçmişten bu yana yaşanan çatışmaların, özerk yönetim ve sivil toplum tarafından nasıl algılandığına ve bu çatışmaların Rojava Demokratik Özerk Yönetimi altında nasıl çözüldüğünü birebir deneyimler ışığında anlatıyor. Kitapta, Rojava’da önümüzdeki dönemde yaşanabilecek muhtemel gelişmelere de yer veriliyor. Yasin Duman’la kitabından yola çıkarak, Ortadoğu’da Müslüman olmayan toplumların yaşadığı sorunlar ve çözüm yollarına uzanan bir söyleşi yaptık.
GÜNCEL Türkiye PYD’yi bombaladı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Kilis'te konuşlu obüslerle, Suriye'nin Azez ilçesi yakınlarında Minnig Havaalanı çevresindeki bölgelere cumartesi günü top atışı yaptı. Minnig Havaalanı birkaç gün önce PYD'nin denetimine geçmişti.
GÜNCEL Leyla Zana'nın Erdoğan'dan üç talebi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşme için randevu talebinde bulunan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, Kürt sorununun kalıcı çözümü için üç talep sıraladı.