AYM

GÜNCEL HDP tutuklu Eş Genel Başkanlar için AİHM'e başvurdu

HDP, Eş Genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın tutukluluğunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdı. Başvurunun gerekçesinde serbest seçim hakkının ihlal edildiği ve Anayasa Mahkemesi’nin inceleme yapmadığı da ifade ediliyor.
GÜNCEL Adalet Bakanlığı’ndan Kilikya için ‘kabul edilmezlik’ kararı

Lübnan’da bulunan Kilikya Ermeni Katolikosluğu, Adana’nın Kozan ilçesindeki mülklerinin iadesi için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurmuştu. Bakanlık mahkemeye gönderdiği dilekçeyle başvuruyla ilgili ‘kabul edilmezlik’ kararı verilmesi yönünde görüş bildirdi. Şimdi AYM'nin kararı bekleniyor.
GÜNCEL Bugün Türkiye'de de basın özgürlüğü günüymüş

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü öncesi Bianet’ten Erol Önderoğlu’nun hazırladığı BİA Medya Gözlem Raporu’na göre 2016 Ocak-Nisan ayları içinde 28 gazeteci hapiste girdi. 15 gazeteci, 2 medya grubuna saldırıldı, 49 haberci gözaltına alındı. Cumhurbaşkanına hakaretten 53’ü gazeteci 86 kişi işlem gördü. TCK/TMK'dan 5 müebbet, 2.229 yıl 6 ay hapis isteniyor.
GÜNCEL AYM Roboski başvurusunu reddetti

Anayasa Mahkemesi, Roboski'de 34 kişinin savaş uçaklarının bombardımanında öldürülmesi ile ilgili ailelerin yaptığı bireysel başvuruyu 'eksik evrak' gerekçesiyle reddetti.
GÜNCEL Sebahat Tuncel beraat etti

HDP eski Milletvekili ve HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel'in halen yargılandığı davada karar duruşması bugün görüldü. Tuncel beraat etti.
GÜNCEL Anayasa Mahkemesi’nden Nişanyan’a ret

Sevan Nişanyan’ın uzun süreli hapis cezası almasına neden olan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na (KTVKK) muhalefet suçuna dair davalar için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan itiraz reddedildi. Dava AİHM’e taşınıyor.
GÜNCEL ÖYM'nin baktığı onlarca dava tekrar görülebilir

KCK basın davası için Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuru, Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) baktığı Ergenekon, Balyoz ve KCK gibi davaların gidişatını etkileyecek. Eğer AYM başvuruyu haklı bulup anayasaya aykırılık kararı verirse ÖYM’lerin baktığı davalar yeniden görülecek.