SOVYETLER BİRLİĞİ

DOSYA Ekim dersleri

Ekim’den ve Sovyet deneyiminden çıkarılacak temel ders demokrasi olmadan gerçek bir sosyalizmin olamayacağı; Rusya ve ABD siyasetinden alınacak temel ders ise sosyalizm olmadan demokrasi olamayacağı.
GÜNCEL Suny’den SSCB Ermenilerinin milliyetçilik deneyimi

Dünyanın önde gelen Sovyet dönem tarihçilerinden ABD’li Ermeni akademisyen Ronald Grigor Suny, Hrant Dink Vakfı’nda vermekte olduğu konferans serisinin üçüncü konuşmasında, ‘Sovyetler Deneyimi: SSCB’de Ermeniler’ başlığı altında Ermeni milliyetçiliğinin Sovyetler Birliği döneminde nasıl bir gelişme gösterdiğini ve hangi kaynaklardan etkilendiğini aktardı.
KÜLTÜR SANAT Rejimler arasında sıkışmış insanlar

“ ‘İkinci El Zaman’ diye bir kitap var, okudunuz mu?” Son günlerde bu soruyu sıkça sorar oldum. Okumaya başladığım andan bitirinceye, kadar ne yaparsam yapayım aklımda hep bu kitap vardı. Ve ona konuk olan insanların anlattıkları...
DOSYA ‘Gerçeğin, intikamını almak için dönmek gibi kötü bir alışkanlığı vardır’

Özellikle Sovyetler dönemine ilişkin çalışmaları ve son yıllardaki Ermeni Soykırımı araştırmalarıyla tanınan tarihçi Ronald Grigor Suny, ‘Tarihi Revizyonizm ve Küresel Siyaset’ başlıklı güncel makalesinde Japonya’nın II. Dünya Savaşı’ndaki siyasetinden ötürü Kore’den özür dileme süreci, Türkiye’nin Ermeni Soykırımıyla imtihanı ve Stalin’in Ukrayna’ya dayattığı Holodomor’u (ölümcül kıtlık) revizyonist tarih bağlamında bir arada ele alıyor. Bu çarpıcı makalenin çok geniş bir derlemesini Cansen Mavituna’nın çevirisiyle sunuyoruz.
KÜLTÜR SANAT Sovyet Ermenistanı’ndan zamana dair görüntüler

Fotoistanbul Uluslararası Beşiktaş Fotoğraf Festivali, ‘Başka Hayatlar’ temasıyla bu yıl ikinci kez kapılarını ziyarete açtı. 8 Kasım’a kadar devam eden festivalin en dikkat çekici sergilerinden biri, Ortaköy’deki terk edilmiş yetimhane binasına yaptığı mekânla âdeta iç içe geçmiş yerleştirmesiyle dikkat çeken, Kanada pasaportlu Ermeni sanatçı ve görüntü yönetmeni Norayr Kasper’e ait. Ermenistan’ın Sovyet Dönemi’nden kalma, artık kullanılmayan endüstriyel kurumlarını ziyaret ederek, buralarda karşılaştığı insanları ve manzaraları işleriyle ölümsüzleştiren Kasper, ‘Size zamandan bahsedeceğim…’ başlığıyla seslendiği festival ziyaretçilerine, bir fotoğraf sergisinden çok daha fazlasını vaat ediyor.
GÜNCEL Yerevan doğum gününü eylemlerin gölgesinde kutladı

Sovyetler döneminde kimsenin aklına gelmeyen “Yarınım ne olacak?” sorusu, iş hayatının değişen temposu, gelişmemiş kapitalist düzenin üzerine eklenen farklı siyasi ve ekonomik sorunlar, Ermenistanlıları zorluyor. Gündelik sorumluluklar, 30 yıl önceki kadar “dertsiz” bayram kutlamalarına izin vermiyor.