BİENAL

KÜLTÜR SANAT 'birbuçuk kolektifi’nin ‘Sindirim’ programı Bienal’de

Bu haftaki sayfamızda, ekoloji ve sanat alanında çalışmalarda bulunan ‘birbuçuk kolektifi’ ile yaptığımız sohbete yer veriyoruz. Ekoloji mücadelesiyle ilişkisi içinde sanatsal üretimin imkânlarının tartışıldığı bugünlerde, kolektifin yaklaşık üç yıldır sürdürdüğü çalışmalar ile Bienal kapsamında devam eden ‘Sindirim’ adlı programlarını konuştuk.
KÜLTÜR SANAT İstanbul’da Bienal canlılığı

Küratör Kevser Güler ve sanatçı Marina Papazyan, İstanbul’da kültür-sanat alanında 16. İstanbul Bienali’yle başlayan hareketliliği iki ay boyunca bu sayfalara aktaracak, çeşitli sergilerde Agos okurlarına yazılarıyla rehberlik edecekler.
KÜLTÜR SANAT ‘Otopark’tan ‘Abluka’ya

Cevdet Erek son günlerde hem ‘Abluka’ filmi için yaptığı ses tasarımıyla, hem de 14. İstanbul Bienali kapsamında sergilenen yerleştirmesiyle gündemde. Sanatçıyla bir araya gelerek, iki projenin detaylarını konuştuk.
GÜNCEL Vardanyan: Buradayız, yaşıyoruz, Dünyaya çok şey veriyoruz

Ermeni Diasporası’nın önde gelen isimlerinden Rusyalı yatırım bankacısı Ruben Vardanyan, önemli bir girişimci ve hayırsever. Ermeni Soykırımı’nın 100. yılı anma etkinliklerinin belki de en çok ses getirenlerinden biri ‘100 Hayat’ projesinin de kurucusu olan Vardanyan'la İstanbul izlenimlerini ve projelerini konuştuk.
KÜLTÜR SANAT 1915’te ‘kırmızı’ da kayboldu

Renge dair bir hikâye anlatma düşüncesiyle yola çıkan Aslı Çavuşoğlu, Aras Nehri kıyısında yaşayan Ermeni Kermesi adlı böcekle ve M.Ö. 7. yüzyıldan beri bu böcekten elde edilen kırmızı boyanın hikâyesiyle karşılaşmış. Çoğunlukla Anadolu’da yaşayan Ermeniler tarafından kullanılan bu boya yapım tekniği, 1915’ten sonra kaybolmuş. Dünyada bu boyayı üreten tek adamın peşine düşünce kendini Yerevan’da Eski Elyazmaları Bilimsel Araştırma Enstitüsü’nde bulan Çavuşoğlu, buradaki elyazmalarından ve geleneksel Ermeni minyatürlerinden esinle desenler ve defterler üretti. Sanatçı, 1 Kasım’a kadar devam eden 14. İstanbul Bienali kapsamında İstanbul Modern’de sergilediği ‘Kırmızı/ Kırmızı’ adlı yerleştirmesini, Aras’ın her iki tarafına, birlikte yaşamaya ve iyileşmeye işaret eden metaforlarla kurguladı.
KÜLTÜR SANAT Bu sergide eserin  kendisi değil gölgesi var

Hrant Dink Vakfı ve Agos’un bulunduğu Anarad Hığutyun binası, 14. İstanbul Bienali’nin 36 durağından biri. Binanın giriş katı Kasım ayına kadar, Vietnamlı sanatçı Nguyen Huy An’ın yerleştirmesine ev sahipliği yapıyor.
KÜLTÜR SANAT Açık yaralara bienal müdahalesi

Cumartesi günü izleyicilere kapılarını açacak olan 14. İstanbul Bienali’nin basın toplantısı 2 Eylül Çarşamba günü Özel İtalyan Lisesi’nde yapıldı. Bienalin küratörü Carolyn Christov-Bakargiev’in, uzun açılış konuşmasını Türkçe olarak seslendirmesiyle, sadece sanat yapıtlarının değil, Bakargiev’in yüksek enerjisinin de şehrin dört bir yanına yayılacağını anlamış olduk.
KÜLTÜR SANAT Diasporalı sanatçılar Ermenistan Pavyonu’nda

2015 Venedik Bienali’nde Ermenistan Pavyonu’na seçilen sanatçılar açıklandı. Ermenistan Kültür Bakanlığı’nın, soykırımın 100. yılı anmaları sebebiyle Diasporalı sanatçılara ayırdığı pavyonda, Türkiye’den Sarkis ve Hera Büyüktaşçıyan’ın isimleri göze çarpıyor.
KÜLTÜR SANAT Bir bienal depremin yıkıntılarını süpürebilir mi?

9. Gümrü Bienali 22 Ağustos’ta başlıyor. Bir ay sürecek bienale katılacak olan yerel sanatçılar, bir önceki bienalde açığa çıkan daha içsel meselelere yönelerek, şu sorunun cevabını arayacaklar: Gümrü’de bir bienal yapmaya gerçekten de ihtiyaç var mı?