GEÇMİŞLE YÜZLEŞME

GÜNCEL Zor geçmişlerle yüzleşme pratikleri: Bosna Hersek deneyimi

Hrant Dink Vakfı tarafından düzenlenen “Zor Geçmişlerle Yüzleşme Pratikleri: Bosna Hersek Deneyimi” paneli 1 Aralık Cuma günü Hrant Dink Vakfı Havak Salonu’nda yapıldı. Tarihçi Bülent Bilmez’in moderatörlüğünü üstlendiği panelde, Saraybosna’daki Umut Tüneli Müzesi’nin eğitimcisi Belma Ćuzović ile müzenin kurucularından biri olan, Umut Tüneli Müzesi fahri küratörü ve rehberi Edis Kolar, Bosna Hersek Tarih Müzesi direktörü Elma Hašimbegović ve Memory Lab kurucusu Nicolas Moll konuşmacı olarak yer aldı.
GÜNCEL ‘Almanya trajik tarihiyle 1947’den beri yüzleşiyor’

Türkiye ve Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki ilişkiler, referandum toplantılarının iptali ve hükümetin farklı temsilcilerinin arka arkaya yaptığı ‘Nazi’ suçlamalarıyla bambaşka bir boyuta taşındı. Almanya’nın ardından, Dışişleri Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na yasak getiren Hollanda da ‘Nazi’ suçlamasına maruz kaldı; Danimarka Başbakanı’ysa Binali Yıldırım’la yapacağı görüşmeyi ‘yanlış bir algı oluşacağı’ endişesiyle iptal etti. Nazi suçlamalarını ve Nazizmi Bilgi Üniversitesi Yahudi Toplulukları Çalışma Birimi Üyesi tarihçi ve Holokost uzmanı Pınar Dost-Niyego’yla konuştuk.
GÜNCEL

Hrant Dink Vakfı, Avrupa’daki ve Güney Afrika’daki müzelere ve hafıza mekânlarına odaklanarak, geçmişle yüzleşmede hafıza mekanlarının rolünü tartışmaya açıyor. “Hafıza Küratörlüğü” paneli 28 Ekim Cuma Anarad Hığutyun Binası, Havak Salonu’nda.
ORTA SAYFA Çoğul hikâyeleri, hafızası, hakikati ve umuduyla Güney Afrika

Yolculuk sadece mesafeler kat etmekle alakalı değil aslında, seyahat eden kişinin vardığı mekân o kişinin zihinsel, ruhsal ve duygusal bir iç yolculuk yapmasına da vesile olursa söz konusu seyahat eşsiz bir deneyime dönüşür. Geçtiğimiz ay Güney Afrika’ya yaptığım seyahat zihinsel ve duygusal bir yolculuğa da çıkabildiğim, hayatı ve yaşamı kutlayabilmenin değerini hatırlatan bir deneyim oldu.
GÜNCEL Doğuş Derya: Federal Kıbrıs ve barış çağrısı, ganimet düzenine karşı çıktığı için tepki çekiyor

Kuzey Kıbrıs meclisinin milliyetçilik ve militarizme karşı çıkan milletvekili Doğuş Derya, geçmişle hesaplaşmanın önemine dikkat çektiği son meclis konuşmasının ardından hem Kuzey Kıbrıs’ta hem de Türkiye’de yine hedef gösterildi. Son saldırıların ardından Rana Şenol’a konuşan Doğuş Derya, aldığı tehditleri ve gördüğü desteği, adada dillendirdikleri barış ve geçmişle yüzleşme çağrısı ile Federal Kıbrıs talebini anlattı.