Bildiğin Gollum, bildiğin Ermeni

Serkis’in ismini hiç duymamış, yüzünü hiç görmemiş olsak da, kendisini çok iyi tanıyoruz.

“Kahramanları herkes sever, bense sıradan bir adamım.” Redd’in ‘Roman Kahramanı’ şarkısında yer alan bu cümle, Andrew Clement ‘Andy’ Serkis’i anlatıyor sanki. Serkis’in ismini hiç duymamış, yüzünü hiç görmemiş olsak da, kendisini çok iyi tanıyoruz. ‘Gollum’ karakteriyle, Frodo’dan yüzüğü çalmaya çalışırken fısıldadığı ‘kıymetlimissss’ sözüyle ondan az tiksinmemiştik; ‘Rise of the Planet of the Apes’ (Maymunlar Cehennemi: Başlangıç) filmindeki Caeser karakterinin insanlığa duyduğu inanç sayesinde ise, gönlümüzde taht kurmuştu. Ayrıca, ‘King Kong’daki performansıyla da adından sıkça söz ettirmişti.

Şüphesiz, Andy Serkis ismine aşina olmamamız, bizim ayıbımız. Zira, aralarında Golden Globe’un da yer aldığı pek çok ödüle aday gösterilmiş, başarılı bir oyuncu. Peki, aslında kim bu Gollum?

Sizin Shire’lı bir Hobbit sandığınız Gollum, bildiğiniz Ermeni. Ne sandınız? 1915’ten sonra, Fransa’dan Amerika’ya, Güney Afrika’dan Avustralya’ya, dünyanın dört bir yanına dağılan Ermeniler, Orta Dünya’da da olamaz mı? Olabilir... Şakayı bir yana bırakalım; Andy Serkis, İngiliz Lylie Weech ile Iraklı Ermeni Clement Serkisian’ın beş çocuğundan biri. Jinekolog olan baba Serkisian, sık sık Ortadoğu dışında görev yapmış, bu görevlerinden biri sırasında, engelli çocuklara ders veren Lylie Weech’le tanışmış.

Londra’da dünyaya gelen Andy Serkis, Saint Benedict Okulu’nu bitirdikten sonra Lancaster Üniversitesi’nde görsel sanatlar eğitimi aldı; oyun afişi tasarlamak istediği için, yan dal olarak tiyatroyu seçti. Üniversite yıllarında, öğrenci radyosu Bailrigg FM’de programlar sundu. Pek çok tiyatro oyununda oynayan Serkis, daha sonra sinema alanına adım atarak, unutulmaz filmlerin önemli karakterleri arasında yer aldı.

2007’de aktris Lorraine Ashbourne’la evlenen Serkis’in, Ruby, Sonny ve Louis adlı üç çocuğu bulunuyor. Katolik bir ailenin çocuğu olmasına rağmen, ilk gençlik yıllarından beri ateist olduğunu söylüyor. Aktörün enteresan inanışları da var. Bunlardan en belirgini, insanların enerjisinin, ölümden sonra da yaşadığı fikri. Ne tuhaf adam, Ermeni olduğunu ille bir şekilde ispatlayacak...

Kategoriler

Kültür Sanat Sinema

Etiketler

sinema


Yazar Hakkında

1990 İstanbul doğumlu. Kültür sanat, müzik, insan hakları ve güncel politika haberleri yapıyor.