Çözümde yeni süreç başladı

HDP’nin İmralı heyeti Başbakan Yardımcısı Akdoğan ile görüştü. HDP'li Önder, “Süreçte diyalog kanallarının kapanmaması ve ilk defa hangi başlıklarla ilerleyeceğimiz anlamında elimizde belli mutabakatlar oluştu” dedi.

HDP İmralı heyetinden Sırrı Süreyya Önder, Akdoğan görüşmesinin ardından konuştu. “Yeni süreç başladı” diyen Önder, şunları söyledi, 

“Birçok sıkıntı ve kırılgan anlar yaşadık. Bunun şüphesiz birçok sebebi var. En başlıca sebebi siyasi tarihimizde müzakere sicilinin olmayışı. Ne devlette ne direnen güçlerde bu konuda çok fazla bir birikim söz konusu değil. Biz bu süreçte kendi içtihadımızı da oluşturarak yürümeye çalıştık. Dünyada çatışma sonrası çözüm süreçlerinin yaşandığı bütün deneyimi alarak, denenmiş ve sonuca bağlanmış yöntemleri baz alarak ilerlemeye çalışıyoruz. Kobani direnişi ile başlayan bir kırılganlık vardı. Gelinen nokta itibariyle önemli bir kriz sürecini geride bıraktığımızı söylemek istiyoruz. Bu aşamadan sonra çözüm süreci kapsamında, bununla bağlantılı ele alınabilecek ne giriyorsa bu meselelerin süratle, Sayın Öcalan’ın katkılarıyla ve başlattığı çizginin devamı olarak ağırlıklı İmralı’da olmak üzere yeni bir sürece girdiğimizi söylemek istiyoruz. Bu bütün meselelerin hallolduğu anlamına gelmiyor. Fakat artık süreçte diyalog kanallarının kapanmaması ve ilk defa hangi başlıklarla ilerleyeceğimiz anlamında elimizde belli mutabakatlar oluştu. Partide de değerlendirme yaptıktan sonra İmralı’ya da geçeceğiz, KCK yetkilileriyle de meseleyi görüşeceğiz. Daha sonra bu görüşmeler daha derinlikli, nitelikli, daha sonuca odaklı olarak yürüyecektir.”

Önder, “İzleyeceğimiz yöntem üzerinde mutabakata vardık” dedi.

Önder, sürecin takvimine ilişkin de değerlendirmeler yaptı, “Takvim bizim için en kısa süre. Süre ilerledikçe yanlış anlaşılmalara ve hırpalanmalara da açık bir hale geliyor. Artık yani ayın üçü beşi gibi kavramları bizden duymayacaksınız. Çok seri bir görüşme ve çalışma trafiği başlayacak. Basın üzerinden bazı şeyleri artık konuşmayacağız. İlgili tüm kurumlar ve siyasi kişiliklerle, katkısını alacağımız herkesle bu meseleye olumlu katkı sunabilecek herkesle görüşme kararlılığındayız. Savaştan nemalananlarla da mücadele ediyoruz.”

Önder bundan sonraki süreçte ortak, tek bir açıklamayla kamuoyunun bilgilendirileceğini söyledi, "Halktan hiçbir şey saklanmaması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Önder, Leyla Zana’nın da Kandil’e gidecek heyette olacağını söyledi. 

Kategoriler

Güncel Son Dakika