VAHAKN KEŞİŞYAN

Vahakn Keşişyan

​Noel Baba’yı beklerken

Noel Baba bu yıl gelmesin. Çünkü her gün sokaklarda gördüğünüz mülteci sokak çocukları, Noel Baba kostümleriyle sokağa çıkıyorlar bugünlerde. Ellerinde çanlarla, düdüklerle, sokaktan geçenlerin ilgisini çekmeye çalışıyorlar. Kırmızı giysileriyle sokaklarda koşan çocukların yanından, zengin ülkelerden gelen, çılgınca alışveriş yapanlar geçiyor arabalarıyla.

Noel Baba bu yıl gelmesin. Çünkü burada Noel kutlanmıyor; bazıları kutlarken, diğerleri onlara hizmet ediyor. Yılbaşı günü bile çalışan insanlar var, hem de çok. Onların ürettiği hizmeti ve eşyaları diğerleri tüketecek, hem de Noel hediyesi olarak. İşçilerin maruz kaldıkları koşullar savaşların etkisiyle daha da kötüye gidiyor. İşverenler, yerli işçileri bir nebze koruyan kanunları, mülteci işçi çalıştırarak alt ediyor.

Noel Baba bu yıl gelmesin. Çünkü sınırlarda bekleyen gençler var. Kendilerini asker zanneden, büyük bir şeyi koruduklarını sanan ama aslında anlayamadıkları sebeplerden oralara düşmüş olan gençler var. Onları bekleyen aileler ve çocuklar var. Çok çeşitli sebeplere ailelerinden uzaklaşan; çalışmak için başka ülkelere giden, senede bir kez olsun, Noel gecesi bile aileleriyle görüşemeyen o kadar çok insan var ki. Hasretle bekleyen anneler ve gözyaşı dökmeden ağlayan babalar...

Noel Baba bu yıl gelmesin. Çünkü her yerde parçalanmış aileler var. Babalarını kaybetmiş çocuklar var, annelerini kaybedenler var, çocuklarını kaybedenler var. Ve bunların çoğu, doğal sebeplerden değil, insanların yarattığı koşullar sebebiyle olan kayıplar. Savaşta ölenler, soğuktan hastalanıp ölenler, paraları olmadığı için, yedikleri yemekten zehirlenip ölenler. Kafaları kesilerek ölenler. Tecavüze uğrayıp ölenler.

Noel Baba bu yıl gelmesin. Yalnız kalan, toplum tarafından kabullenilmeyen, dışlanan insanlar için. Başka türlü düşündükleri içın sevilmeyen insanlar için. Başka türlü düşündükleri için cezaevine girenler için. Onlarca yıl cezaevlerinde tutulanlar için. Haksızlığa uğrayan herkes için.

Lütfen bu yıl Noel Baba gerçekten gelsin. Gelsin ki, biraz olsun umutla bakalım hayata. Bu kadar kötülük içinde, belki gökten bir umut olarak gelir. Belki, tam da bu insanlar için gelir. Tüm yıl boyunca acı çeken insanlar için, onlara bir günlük mutluluk getirmek için gelir.

Hediye istemiyoruz Noel Baba, bize biraz hayat getir lütfen.