Azerbaycan'da radyo baskını

Özgür Avrupa Radyosu'nun (RFE/RL) Azerbaycan’daki yayın kuruluşu ‘Azadlıq’ Radyosu savcılık tarafından mühürlendi. Bakü’de bulunan ofisteki hafıza kartlarına, bazı bilgisayarlar ile belgelere el koyulurken RFE/RL, kapatmanın ülkede bağımsız medyaya karşı yürütülen kampanyanın devamı olduğunu belirtti.

Azerbaycan Başsavcılığı yetkilileri, Özgür Avrupa Radyosu'nun ülkede Azadlıq Radyosu diye bilinen Bakü ofisini, 26 Aralık’ta gerçekleştirdiği arama sonrasında mühürledi. 

Başsavcılıktan APA Haber Ajansı'na yapılan açıklamada, aramanın Başsavcılığın Ağır Suçlar Dairesi Soruşturma Biriminin soruşturduğu bir suç dosyası nedeniyle yapıldığı bildirildi. Radyo çalışanlarının aktardığı kadarıyla ise kendilerine bahsi geçen suç dosyasının içeriği ve mühürleme kararıyla ilgili bilgi verilmedi. Bazı çalışanların gözaltına alındığı belirtiliyor.

‘Medyaya uygulanan baskının sadece bir kısmı’

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Radyo Azadlık'ın yöneticisi Kenan Aliyev, telefonlarının ve internet bağlantılarının kesildiğini kesildiğini kaydetti, "Bu yaşananlar, Azerbaycan'da medyaya uygulanan baskının yalnızca bir kısmı" dedi.

Bu ay başında, radyoda çalışan muhabirlerden Hatice İsmailova, "bir kişiyi intihara sürüklediği" gerekçesiyle tutuklanmıştı. İsmailova'nın tutuklanması üzerine ABD ve AB'den Azerbaycan hükümetine tepkiler gelmiş, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Azerbaycan hükümetini basın özgürlüğünü kısıtlamakla suçlamıştı.

Azerbaycan'da son aylarda yurt dışından finanse edilen bazı kuruluşlara da benzer baskınlar düzenlemişti. Bu kuruluşlar arasında Washington merkezli National Democratic Institute'ün (Ulusal Demokratik Enstitü) Bakü'deki bürosu da vardı.

ABD Kongresi tarafından finanse ediliyor

Merkezi Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag olan ve ABD Kongresi tarafından finanse edilen RFE/RL, Doğu Avrupa, Orta Asya ve Ortadoğu'da 21 ülkede yayın yapıyor. Özgür Avrupa Radyosu'nun karasal yayım lisansı geçtiğimiz yıllarda Azerbaycan'da iptal edilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilisi, Özgür Avrupa Radyosu (Radio Free Europe/Radio Liberty RFE/RL) Azerbaycan Ofisi'nin savcılık kararıyla mühürlenmesinin "derin rahatsızlık" yarattığını söyledi.

RFE/RL çalışanlarının gözaltına alınması ve ofis aranırken sorgulanmalarını eleştiren yetkili, arama ve sorgulamanın nedenlerinin bilinmediğini kaydetti. Yetkili, bu muamelenin kendilerinde derin rahatsızlık yarattığını bildirerek, medya özgürlüğünü koruma noktasında sorumlu yetkilileri, Azerbaycan'ın uluslararası taahhütlerine saygı göstermeye çağırdı.

 

Kategoriler

Dünya Dünya



Yazar Hakkında