Yunanistan erken seçime gidiyor

Yunanistan Parlamentosu'nda bugün yapılan üçüncü ve son tur oylamada da Cumhurbaşkanı seçilemedi. Bu durumda ülkede parlamento feshedilecek. Başbakan Antonis Samaras 25 Ocak'ta erken genel seçim yapılacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde tek aday, koalisyon hükümeti ve bazı bağımsız milletvekilleri tarafından desteklenen 73 yaşındaki eski Avrupa Komisyonu üyesi Stavros Dimas'tı. Dimas'ın üçüncü turda seçilmesi için 300 milletvekilinden en az 180'inin oyunu alması gerekiyordu. Ancak Dimas ikinci turda olduğu gibi yine 168 oyda kaldı.

Yunanistan Anayasası'na göre, üç turda da cumhurbaşkanı seçilememesi nedeniyle meclis başkanının kararıyla parlamentonun 10 gün içerisinde feshedilmesi ve erken genel seçime gidilmesi gerekiyor.

Erken seçimin 25 Ocak ya da 1 Şubat'ta yapılacağı belirtiliyor. Bugüne kadar yapılan tüm anketlerde, ana muhalefetteki Sol Koalisyon’un (SYRİZA) seçimlerden birinci parti çıkacağı sonuçları çıkıyor.

SYRIZA lideri  Aleksis Çipras, iktidara gelmeleri durumunda, Yunanistan'ın milyarlarca dolarlık kurtarma paketi karşılığında kabul ettiği kemer sıkma politikalarına son vereceğini ve Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'yla (IMF) kredi koşullarını yeniden müzakereye açacağını söylüyor.

Bazı uzmanlar ise bu durumda Yunanistan'ın yeni bir ekonomik krize girebileceğini öne sürüyor.

Borsada oylama sonrası hızlı düşüş

Yunanistan Parlamentosu'ndaki oylamanın sonucu belli olunca Atina Borsası'nda düşüş hız kazandı ve ana endeks yüzde 10'un üzerinde değer kaybetti. Yunan tahvil faizleri ise yükselişe geçti. 

Yunan borsasındaki düşüşe paralel olarak İtalya ve İspanya borsası bankalardaki satışlar öncülüğünde yüzde 1 ekside seyrediyor.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında