Kürkçü: Bakanlar Kurulu toplantısı bir gösteriden ibaret

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 19 Ocak’ta Bakanlar Kurulu’na başkanlık edeceğini açıklamasının yankıları sürüyor. HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, bugün mecliste yaptığı basın toplantısında, kararla ilgili “Bu toplantı, usule, kurala aykırı, 1982 anayasanın bile ruhuna aykırı, Kenan Evren'in bile kullanmaya cüret etmediği yetkinin hoyratça kullanılmasından ibaret” dedi.

Ertuğrul Kürkçü, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi'nin organize ettiği "İnsanca yaşanacak bir asgari ücret" kampanyasında toplanan imzaları TBMM Başkanlığı'na iletmek üzere Nejla Kurul'dan teslim aldı. 

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kürkçü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bakanlar Kurulu'na başkanlık edeceği açıklamasının anımsatılması üzerine şunları kaydetti:

"Bu toplantı, Erdoğan'ın başkanlık hırsına mevcut anayasayı kalkan yapması için düzenlenmiş bir oyun, bir gösteriden ibarettir. Kimin güçlü ve muktedir olduğunu göstermek, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun aslında gölge başbakan olduğunun altını çizmek, bütün iplerin Erdoğan'da olduğunu göstermek için düzenlenmiş bir toplantı. Bu, AK Parti'nin bir iç krizini yansıtıyor. Cumhurbaşkanlarının partisiz olması esası hala bir Anayasa hükmü olduğuna göre, partili bir Cumhurbaşkanı olarak Erdoğan'ın bu yetkiyi kullanması da 1982 anayasasında Cumhurbaşkanı'nın hakem rolünün ötesinde hakim, muktedir başkan rolü oynamakla ilgilidir. Bu toplantı, usule, kurala aykırı, 1982 anayasanın bile ruhuna aykırı, Kenan Evren'in bile kullanmaya cüret etmediği yetkinin hoyratça kullanılmasından ibaret. Bu, Ak Saray'ın kendisini gösteri ve kibir işaretidir. Bu toplantı fotoğraf çektirmek, jest yapmak, poz kesmek için yapılmaktadır. Biz böyle bir başkanlık rejimi açılışını kabul etmiyoruz."

Daha önce Özal ve Demirel başkanlık etti 

Türkiye cumhuriyeti tarihinde daha önce iki cumhurbaşkanı Bakanlar Kurulu’na başkanlık etmişti. 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Bakanlar Kurulu’na 6 kez başkanlık ederken, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de Başbakan Ecevit’in daveti üzerine bir kere kurula başkanlık etti.

 

 

Kategoriler

Güncel Gündem