İTO üyelerinin parasıyla Fransa’ya Ermeni Soykırımı davası

Çocuğu Fransa’da okuyan bir Türk, oradaki ortaokul tarih ders kitaplarında yer alan “Ermeni Soykırımı” bölümü için dava açmaya hazırlanıyor. Dava ve avukat masraflarını da İstanbul Ticaret Odası (İTO) meclis üyeleri karşılayacak.

İTO, 2015 Yılı İş Programı ve Bütçe Görüşmeleri toplantısında konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, konuyu gündeme taşırken; İTO, konuya ilişkin sorularımızı yanıtsız bıraktı. Dava masrafları için ön görülen miktar, 25 bin avro.

İTO Başkanı Çağlar, toplantıda yaptığı konuşmanın sonunda, Fransa’daki dava için kurulan yardım masası konusunda katılımcılara bilgi verdi. Çağlar, "Fransa'daki okullarda, sözde Ermeni Soykırımı’na ilişkin dersler okutuluyor. Konuyla ilgili olarak Fransız mahkemelerinde açılan bir davaya beraberce destek olacağız. Bu davanın masrafları için de 25 bin avro lazım. Bu parayı mevzuattan dolayı biz İTO olarak ödeyemiyoruz. Dışarıda kurduğumuz desteğe bir lira da olsa, bin lira da olsa bağış yapın; miktar değil, sayı önemli. Pekâlâ, bunu çıkar tek başına bir arkadaşımız da yapabilir. Ama biz bu işi, Meclis olarak birlikte yapmak istiyoruz" dedi.

İTO’nun buna benzer başka girişimlerinin olup olmadığı, eğer varsa bunların İTO bütçesindeki yerine yönelik sorularımız yanıtsız kaldı. Davanın konusu ve tarafları, şimdilik gizli tutuluyor.

99 öneri

2013 yılında İTO bünyesinde kurulan “Sözde Ermeni Soykırımı Komisyonu” eski Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Mustafa Balkuv, Olağanüstü Meclis Toplantısı’nda 25 bin avroluk masraf için üyelerden destek istedi. Balkuv, “Üyeler bu konuda büyük hassasiyet gösterdi. Paranın büyük bölümü toplandı, eksik kalan kısmı da komisyon tarafından karşılanacak” dedi.

2013 yılında İTO Meclisi kararıyla kurulan komisyon için Balkuv şunları söyledi: “Eylül 2013-Eylül 2014 arasında 12 ay boyunca, Sözde Ermeni Soykırımı Meclis Komisyonu’nun başkanlığını yürüttüğüm zaman zarfında, başkanımıza ve yönetim kurulumuza 99 öneri sunduk. Bu önerilerimizden bir tanesi de Fransa’da çocuğu ortaokulda okuyan bir velimizin sözde Ermeni Soykırımı iddialarına karşı açtığı davayı desteklemek oldu. İstanbul Ticaret Odası Meclisi, bu konuyu sahiplensin ve bu gurur bizlere ait olsun.”

Kategoriler

Güncel Türkiye