"Ermeni sorunu joker değil"

Türkiye Ermenileri Patrikvekili Başepiskopos Aram Ateşyan, katıldığı bir sempozyumda "Ermeni sorununun uluslararası platformlarda iskambil kağıdı destesindeki joker olarak kullanılmasına bir son verilmesinin zamanı gelmiştir" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı ile İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Türk Ocakları İstanbul Şubesi, İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen ‘19-20. Yüzyıllarda Türk-Ermeni İlişkileri Sempozyumu’nun Cemil Bilsel Konferans Salonu'nda gerçekleşti.

“Birinci Dünya Savaşı'nın acı dolu günlerinde cereyan eden olumsuz olayları” bir beşikte büyümüş iki çocuğun ilişkilerinde kırılma noktası olarak tanımlayan Ateşyan, şöyle devam etti: 

"Birinci Dünya Savaşı'nı Türkler veya Ermeniler çıkarmadı. Tıpkı, Osmanlı Devleti'nin duraklama, gerileme ve yıkılış dönemlerinin sorumlusunun Ermeniler olmadığı gibi. Fakat bir gerçek var, Osmanlı Devleti'nin devlet otoritesinin zaafa uğramasından Ermeniler zarar gördü."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde yayımladığı 24 Nisan taziye mesajını hatırlatan Ateşyan, mesajı “bunun müslim-gayrımüslim Osmanlı vatandaşlarının hatıralarına gösterilen saygının bir ifadesi” olarak tanımladı.

"Sakatlığı tedavi edecek yabancı hekimler..."

Ateşyan sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Anadolu beşiğinin iki çocuğu bugün sakatlanmış durumda. Bu sakatlığın tedavi edilmesi, sakatlanmış iki çocuğun el ele yürümesi ve hatta sağlıklı geleceğe koşması bir gerektir. Bu sakatlığı tedavi edecek hekimler, Türk ve Ermeni taraflarının insan haklarına saygılı, sağduyulu, vicdan sahibi önyargılardan uzak hekimleridir. Sakatlığı tedavi edeceğini vaad eden bu tarafları umutlandıran yabancı hekimlerin ise sakatlığın giderilmesinden ziyade bunu daha da ilerletecekleri açıktır. Özellikle parlamentoların asli görevleri olan yasamayı bir yana bırakıp, yargıçlık, hele hele uzmanı olmadıkları tarih konusunda kararlar oluşturma mekanları haline gelmelerini anlamak mümkün değildir. Bu parlamentolara sormak gerek. Yaptığınız doğruysa neden yüzyıl beklediniz? Yok eğer yaptığınız doğru değilse yanlış üzerinde ısrar etmek, yanlışı emsal almak niye? Ermeni sorununun uluslararası platformlarda iskambil kağıdı destesindeki joker olarak kullanılmasına bir son verilmesinin zamanı gelmiştir." 

 

Etiketler

Aram Ateşyan


Yazar Hakkında