Charlie Hebdo'ya saldırı: 12 Ölü, 11 Yaralı

Fransa'nın köklü muhalif mizah dergilerisi Charlie Hebdo'ya Paris’teki merkezine silahlı saldırı düzenlendi. Derginin genel yayın yönetmeni ve kıdemli karikatüristleri dahil 12 kişi hayatını kaybederken 4'ü ağır 11 kişi de yaralandı. 3 saldırganın kimlikleri tespit edildi.

Fransız Le Monde gazetesine konuşan polis, üç saldırganın kimliklerinin tespit edildiğini söyledi.

Reuters Haber Ajansı Fransız polisinin kardeş olan iki saldırganı Paris'te aradıklarını, diğer saldırganın ise Reims kentinde arandığını bildirdi.

Ajans'a konuşan bir hükümet yetkilisi "Kardeşlerden birinin 32, diğerinin 34; diğer şüphelinin ise 18 yaşında olduğunu" söyledi.

Henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmamakla birlikte, saldırganların ikisinin Cezayirli olduğu ileri sürüldü.

Savcı: Dergideki toplantının saati biliniyordu

Savcı Francois Mollins, basın toplantısında saldırıyla ilgili bilgi verdi. Savcı'nın aktardığına 12 kişinin öldüğü, 11 kişinin yaralandığı Charlie Hebdo saldırısının failllerine halen ulaşılabilmiş değil. 

Mollins'in aktardığı kadarıyla iki saldırgan öğlen saat 11.30'da derginin ofisine girdi. Saldırganlar, editör toplantısının yapıldığı ikinci kata çıkmadan önce girişte bulunan bir kişiyi öldürdü. Editoryal toplantının olduğu sırada basın yapan saldırganların, toplantının günü ve saatiyle ilgili bilgi sahibi olduğu sanılıyor. 

Kalaşnikof silahlarıyla ateş açan saldırganların 'Allahu Ekber' dedikleri, ardından Peygamber'in intikamını aldıklarını' söyledikleri belirtiliyor. Yayınlanan bir başka videoda, dışarıda bulunan bir başka saldırganın da ateş edildikten sonra 'Allahu Ekber' diye bağırdığı görülüyor. 

Savcı, 12 kişinin öldürüldüğü saldırıda 4'ü ağır 11 yaralı olduğunu belirtti. 

Charlie Hebdo'ya yapılan saldırı dünyadan tepki çekmeye devam ederken Paris'te Republique Meydanı başta olmak üzere pek çok şehirde dayanışma eylemleri gerçekleştiriliyor. 

Hollande: Terör saldırısı

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İletişimden Sorumlu Bakan da olay yerine hareket etti. Ülkede ve özellikle Paris Bölgesi'nde kırmızı alarm verildi.

Hollande olay yerinde yaptığı açıklamada "Sıradışı barbarlık" olarak nitelendirdiği saldırı için "Bu kuşkusuz bir terör saldırısıdır" dedi.

RSF: Kara bir gün 

Paris merkezli uluslararası basın özgürlüğünü savunma örgütü Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), yaptığı yazılı açıklamada, mizah dergisine saldırı nedeniyle şok yaşadıklarını bildirdi.

RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, Irak, Somali ve Pakistan’da yaşanan türden böylesi ağır bir saldırınının Paris merkezinde yaşanmasından derin şaşkınlık duyduklarını açıkladı; “Bu silahlı saldırı ülke tarihinde kara bir gün” dedi

Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker yaptığı açıklamada , Paris'teki saldırıyı 'Avrupa'daki bütün insanları etkileyen bir barbarlık' olarak niteledi.

İngiltere Başbakanı Cameron da silahlı saldırıyı 'barbarca' diye nitelendirererek kınadı.

Almanya Başbakanı Merkel ise saldırıyı 'düşünce ve basın özgürlüğüne yönelik bir saldırı' diye nitelendirdi.

Kategoriler

Güncel Dünya Basın Dünya



Yazar Hakkında