Kadın ve LGBTİ örgütleri: Göçmen Amina'nın ölümü ırkçı uygulamaların sonucu

İzmir Geri Gönderme Merkezi’nde sağlık hizmeti verilmediği için hayatını kaybeden Kamerunlu göçmen Amina Tau Cady için kadın ve LGBTİ örgütleri yarın bir araya geliyor. Saat 12.00’de Kumkapı Geri Gönderme Merkezi önünde yapılacak basın açıklamasıyla göçmen ve kadınlara yönelik ayrımcılık protesto edilecek.

Kamerunlu kadın göçmen Amina Tou Cady, Türkiye’ye iltica için yasal başvurularının sonucunu beklerken İzmir’de yakalanmış ve Geri Gönderme Merkezi’ne konmuştu. ‘HIV pozitif olduğu’ iddiasıyla karantinaya alınan Tou Cady, avukatların başvurularına rağmen hastaneye götürülmek yerine merkezin bodrumuna kapatıldı. Uzun süre bodrumda kapalı tutulan Tou Cady, hastalığının ağırlaşması üzerine Tepecik Devlet Hastanesi’ne kaldırıldıktan 20 gün sonra hayatını kaybetti. 

Kadın ve LGBTİ örgütleri, ‘Amina'nın ölümü göçmenleri ve özellikle de kadınları hedefine alan ırkçı ve ayrımcı yasalar tarafından şekillenen, insan haklarına aykırı ve toplumsal cinsiyete duyarsız uygulamaların sonucudur’ diyerek yarın yapacakları  açıklamasına çağrı yaptılar. 

11 Ocak Pazar günü saat 12:00'de Kumkapı Geri Gönderme Merkezi önünde yapılacak basın açıklamasının imzacıları şöyle: 

Sınır Tanımayan Kadınlar, Adıyaman Kadın Yaşam Derneği, Amargi İzmir, Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği, Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi, Biz Mersin HDK Kadın Meclisi, Ekmek ve Gül Dergisi ve Programı, El Emeği Değerlendirme Derneği Kadın Danışma, Merkezi (ELDER-KDM), Emek Partili Kadınlar, Erzincan Katre Kadın Grubu, EŞİTİZ - Eşitlik İzleme Kadın Grubu, filmmor kadın kooperatifi, Halkevci Kadınlar, Kadın Emeği Kolektifi, Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği, Kadınlarla Dayanışma Vakfı, KAMER Vakfı, Kaos GL, Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği, Karya Kadın Derneği (Muğla), Mersin LGBT 7 Renk Derneği, Simurg Kadın Grubu (Ankara), Sosyalist Feminist Kolektif, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), TOHAV Göçmen Danışma Merkezi'nden Kadınlar, Van Kadın Derneği, Yaka Koop, Yoğurtçu Kadın Forumu.

Yer: Kumkapı Geri Gönderme Merkez, Beyazıt Tramvay Durağı
Saat: 12:00

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları

Etiketler

mülteci göçmen


Yazar Hakkında