Paris 'Charlie'yim' demeye hazır

Paris, bugünkü büyük terör karşıtı eyleme hazırlanıyor. Bir milyonu aşkın vatandaşın katılacağı eylemde 50’yi aşkın dünya lideri de hazır bulunacak. Güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı.

Fransa’da Charlie Hebdo Dergisi ve koşer ürünleri satan bir markete düzenlenen saldırılarda hayatını kaybeden 17 kişi bugün anılıyor. Paris Republique Meydanı’nda düzenlenecek eylem saat 15.00’te (yerel saatle 16.00) başlayacak. Kortejin başında ise saldırılarda öldürülenlerin aileleri olacak. 

Eyleme Ahmet Davutoğlu, David Cameron, Angela Merkel, Benjamin Netanyahu, Mahmud Abbas gibi pek çok ülke lideri katılıyor.

Saat 11.00’de itibaren Republique meydanı dolmaya başladı. Yoğun güvenlik önlemleri alınan eylemde yaklaşık 2 bin polis ve 1.300 asker görev yapacak.

Ulusal Cephe'den 'alternatif' eylem

Geniş katılımlı eyleme, göçmenlere yönelik ayrımcı politikaları öne çıkan aşırı sağ partisi Ulusal Ceephe (FN) çağrılmadı. Partinin Genel Başkanı Marine Le Pen ise, Güney Fransa’da bulunan Beaucare’de, Ulusal Cephe üyesi belediye başkanı Julien Sanchez’in düzenlediği eylemde bulunacak.

Hollande Yahudi cemaat liderleriyle görüşecek

Paris’te düzenlenecek eylemin ardından Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Yahudi cemaatinin liderleriyle bir araya gelecek. Cemaat liderleri, dün ülke genelinde 700 bin kişinin katıldığı eylemler ve bugün gerçekleşecek büyük eylem öncesi Yahudi kurumları ve ibadethaneleri etrafında güvenlik önlemi alınmasını talep etmişlerdi.

Ülkede yüksek alarm seviyesi

Öte yandan Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, ülkenin önümüzdeki haftalarda terör konusunda ‘yüksek alarm seviyesinde’ olacağını açıkladı. Cazeneuve, bugünkü eylemde de çatılarda bulunacak keskin nişancılar dahil,  ‘olağanüstü önlemler’ alınacağını belirtti.

 

 

 

 

Kategoriler

Güncel Dünya Gündem



Yazar Hakkında