İfade özgürlüğü ve birlikte yaşam için yüz binler Paris sokaklarında

Paris’te 17 kişinin öldüğü terör saldırılarına karşı düzenlenen eylemde 1 milyona yakın kişi yürüyor. Dünyanın pek çok şehrinde de aynı saatlerde destek eylemleri düzenleniyor.

Charlie Hebdo ve koşer markete yapılan terör saldırılarına karşı sivil inisiyatifle düzenlenen eylem Fransa saatiyle saat 15.00’te başladı. 50’ye yakın devlet liderinin de katıldığı eylemde ‘Republique' (Cumhuriyet) Meydanı’ndan Nation bölgesine doğru devam ediyor. 

Kortejin başını Charlie Hebdo çalışanları çekiyor. Onların ardından iki saldırı da hayatını kaybedenlerin aileleri, ardından medya patronları ve onların da ardında devlet liderleri kortejde yer alıyor.

Yüzbinlerce kişinin katıldığı eylemde ‘Hepimiz Charlie’yiz, yaşasın İslam’, ‘Ben Yahudi’yim’, ‘Charlie’ye dokunulamaz’, ‘Ben Charlie’yim ve cumhuriyetçiyim’, ‘Charlie’de öldürdüler, Kobane’de öldürdüler’ gibi çeşitli ifadeleri yansıtan pankartlar ve vatandaşların taşıdığı devasa kalemler göze çarpıyor. Eylemde slogan atılmıyor.

Liderlerin kol kola yaptığı yürüyüş sona erdi, fakat tüm yolları dolduran vatadaşlar yürüyüşüne devam ediyor.

İrlanda, Dublin de dayanışma eylemine sahne oldu.

Bugün Paris’in yanı sıra hem Fransa’nın diğer şehirlerinde, hem de dünyanın pek çok şehrinde destek eylemleri düzenlendi. Beyrut, Brüksel, Strasburg, Londra, Moskova, Dublin, Madrid ve Hamburg gibi şehirlerde düzenlenen eylemler sessizlik için pankartlarla devam ediyor.

Yoğun güvenlik önlemleri alınan eylemde yaklaşık 2 bin polis ve 1.300 asker görev yapıyor.

Paris’te düzenlenecek eylemin ardından Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Yahudi cemaatinin liderleriyle bir araya gelecek. Cemaat liderleri, dün ülke genelinde 700 bin kişinin katıldığı eylemler ve bugün gerçekleşecek büyük eylem öncesi Yahudi kurumları ve ibadethaneleri etrafında güvenlik önlemi alınmasını talep etmişlerdi. 

Kategoriler

Güncel Dünya Gündem

Etiketler

Paris Charlie Hebdo


Yazar Hakkında