Asurilerden Ragıp Zarakolu'na Ödül

Yazar ve yayıncı Ragıp Zarakolu Asur Kültür Ödülü’nün sahibi oldu. Merkezin başkanı George Baryawno, “Her zaman ezilenlerin ve azınlıkların yanında yer aldı. Bizim yapabileceğimiz en küçük şey ona bu ödülü vermekti” dedi. Ödül, geçtiğimiz yıl da Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'a verilmişti.

Yayıncı ve yazar Ragıp Zarakolu'na bir ödül de Asurilerden geldi.

1 Kasım 2011'den beri Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) davasından tutuklu bulunan Ragıp Zarakolu, merkezi İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunan Asuri Kültür Merkezi'nin verdiği Asur Kültür Ödülü'ne layık görüldü. 

Asur Kültür Ödülü geçtiğimiz yıl da Süryani dili ve kültürün gelişmesine yaptığı katkılardan ötürü Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'a verilmişti. 

Asuri Kültür Merkezi Başkanı George Baryawno, Zarakolu'nun Türkiye ve Avrupa'da azınlık ve insan haklarını savunmakla tanınan bir aydın olduğunu belirtti ve Zarakolu'nun baskı ve tehditlere rağmen çizgisi ve mücadelesinden taviz vermediğini söyledi.

Zarakolu'nun bu duruşunun bedelini cezaevinde yatarak ödediğini ifade eden Baryawno ödülü neden Zarakolu'na verdiklerini anlatırken şöyle konuştu:

'Her zaman ezilenlerin ve azınlıkların yanında yer aldı. Bizim yapabileceğimiz en küçük şey ona bu ödülü vermekti.'

Beş bin kron (yaklaşık 1.500 lira) tutarındaki ödül ve üzerinde ödülün verilme gerekçesinin Süryanice, İngilizce ve Türkçe yazılı olduğu bir plaket Zarakolu'na verilecek. Ödül ve plaketin önümüzdeki ay Zarakolu'nu cezaevinde ziyaret edecek olan İsveçli milletvekilleri tarafından kendisine teslim edileceği belirtildi.

Zarakolu daha önce de azınlık ve insan hakları konusundaki çalışmaları sebebiyle pek çok ödül aldı; 2012 Nobel Barış Ödülü'ne de aday gösterildi.

(bianet)