Cumhuriyet önce arandı sonra korundu

Charlie Hebdo'nun bugün yayımlanacak yeni sayısından 4 sayfayı Türkçe yayımlayan Cumhuriyet Gazetesi’nin dağıtım kamyonları dün gece polis tarafından arandı. Gazetenin Şişli’de bulunan binası da polis tarafından güvenlik gerekçesiyle abluka altına alınmış durumda.

 Cumhuriyet gazetesinin bugün Charlie Hebdo dergisinin saldırı sonrası hazırladığı yeni sayısının kapağını basacağı iddiası üzerine gazetenin İstanbul Esenyurt'taki matbaasından çıkan dağıtım kamyonları durdurularak arandı. Gece saat 02.00 civarında yapılan ve yaklaşık 40 dakika süren aramanın ardından polisin savcılıkla yaptığı görüşme sonrası kamyonların matbaadan çıkışına izin verildi.

Cumhuriyet gazetesi çevresinde olası saldırılara karşı güvenlik önlemi alındı.

Saat 24.00 sıralarında 'akrep' diye tabir edilen zırhlı polis aracı gazete binası önünde beklemeye başladı. Saat 01.00'dan itibaren de gazeteye çıkan Şişli Büyükdere Caddesi'ni Abide-i Hürriyet Caddesi'ne bağlayan yol, Prof. Nurettin Mazhar Öktel Sokağı ve İstiklal Sokak güvenlik şeridi ve demir bariyerlerle araç trafiğine kapatıldı. Polislerin gazete önünde ve çevresinde bekleyişi sürerken, gazetenin güvenlik personellerinin de nöbet tuttuğu görüldü. 

Ankara bürosunda hedef gösterme

Bu arada Ankara’da, kimliği belirsiz 15 kişilik bir grup, Cumhuriyet Gazetesi’nin bahçe duvarına, ‘Charlie provokasyona devam ediyor’ ve 'Hem paralel hem kafir kuşağısın, Cumhuriyet sen kimin uşağısın’’ yazılı iki pankart bıraktı. Pankartların fotoğrafını da çeken grup, güvenlik görevlisinin olan biteni anlamak için dışarı çıkması üzerine olay yerinden ayrıldı. Güvenlik görevlisinin ihbarı üzerine olay yerine Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi, Güvenlik Şube ve asayiş ekipleri sevk edildi. Pankartların fotoğrafını çeken ekipler olay yerinde bir süre incelemede bulundu. Ekipler ayrıca güvenlik görevlisinin ifadesine başvurdu. Gazetenin güvenlik kamera görüntülerini incelemeye alan ekipler şahısların tespiti için araştırma başlattı.

Cumhuriyet'ten açıklama 

Cumhuriyet gazetesi, Charlie Hebdo seçkisinin yayınlanmasıyla ilgili dün gece saatlerinde bir açıklama yapmıştı. 

Genel Yayın Yönetmeni Utku Çakırözer’in imzasıyla yayımlanan açıklama şöyle: 

 "Yazarlarını terör saldırılarında yitiren Cumhuriyet, Charlie Hebdo katliamının acısını çok iyi anlamaktadır.

İfade özgürlüğüne yönelik bu saldırıyı en şiddetli biçimde kınadık. Dayanışmamızı haber ve yorumlarımızla gösterdik.

Bu dayanışmanın parçası olarak Charlie Hebdo'nun özel sayısından 4 sayfalık bir seçkiye bugün gazetemizde yer veriyoruz.

Bu seçkiyi hazırlarken yayın ilkelerimiz ışığında toplumların inanç özgürlükleri ve dini hassasiyetlerine de özen gösterdik.

Cumhuriyet, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ifade özgürlüğünü savunmaya var gücüyle devam edecektir.

Yayınladığımız seçkide çok sayıda istişare sonrasında derginin kapak sayfasına yer vermedik."

 

Kategoriler

Güncel Basın

Etiketler

Basın Charlie Hebdo


Yazar Hakkında