Hrant Dink'in adı yaşadığı semtte

Bakırköy Belediyesi, Hrant Dink’in adının Bakırköy’de bir sokağa verilmesi için harekete geçti.

Aralarında Nurhan Çetinkaya’nın da bulunduğu CHP’li Bakırköy Belediyesi Meclisi üyeleri, Meclis Başkanlığı’na bu konuda bir önerge sundu. Kabul edilen önerge, gerekli çalışmaların yapılması için imar ve harita komisyonlarına gönderildi. Komisyonların çalışmalarının ardından, Dink’in adının hangi sokağa verileceği tespit edilecek ve konu yeniden Belediye Meclisi’nin onayına sunulacak. Mecliste onaylanması beklenen değişiklik, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) onayına sunulacak. Belediye, konuyla ilgili olarak Dink ailesiyle de görüşecek. 

Büyükşehir engeline karşı ‘kültür merkezi’ formülü

İlçe belediyelerinin sokak adlarının değiştirilmesine ilişkin kararları, İBB’nin onayına sunuluyor. Daha önce Şişli Belediyesi, Osmanbey’de bir sokağa Hrant Dink adının verilmesini istemiş, ancak Büyükşehir Belediyesi bu değişikliği reddetmişti. Bakırköy Belediyesi, böyle bir engelle karşılaşması durumunda ‘kültür merkezi’ formülünü devreye sokarak, Belediye’ye ait bir kültür merkezine Dink’in adını verecek.

Nurhan Çetinkaya, bu konuda Belediye’de görüş birliği olduğunu söyledi. Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun da çalışmayı desteklediğini belirten Çetinkaya, “Biz çalışmalarımızı yapacağız ancak İBB’nin de onayı gerekli. Onay çıkmaması durumunda Bakırköy Belediyesi’ne ait bir kültür merkezine Hrant Dink ismini vereceğiz. Bu çalışmayı çok önemsiyoruz” dedi.  

Paskalya’da metro indirimi

Gazeteci Hayko Bağdat’ın, geçen Noel’de, Kurban ve Ramazan bayramlarında olduğu gibi İstanbul’da toplu ulaşım araçlarının indirimli hizmet vermesi için sosyal medyada yaptığı çağrının ardından, CHP harekete geçti. Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde yer alan CHP’li üyeler, Müslümanların dinî bayramlarında olduğu gibi, Hıristiyan ve Musevi vatandaşların kutsal gün ve bayramlarında da, İBB’ye bağlı tüm toplu taşıma araçlarında indirim uygulanması için yazılı önerge verdi.

Önergede, Hıristiyanların Noel ve Paskalya, Musevilerin de Roş Aşana ve Yom Kipur bayramlarında, İBB’ye bağlı tüm toplu taşıma araçlarında %50 indirim uygulanması için gerekli çalışmaların yapılması istendi.

İBB Meclisi toplantısı, 13 Ocak’ta, Belediye’nin Saraçhane’deki binasında yapıldı. Toplantıda, CHP’li Tarık Balyalı ve İsa Öztürk’ün hazırladığı yazılı önerge, Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

Toplantıda önergeyi sesli olarak okuyan Tarık Balyalı, İstanbul’un, tarih boyunca, Müslümanların, Hıristiyanların, Musevilerin ve çeşitli inanç gruplarının merkezi olduğuna ve tüm din, inanç ve kültürlerin yaşam alanı olmasıyla zenginleştiğine dikkati çekti. Balyalı, şunları söyledi: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak Ramazan ve Kurban bayramlarında belediyemize ait tüm toplu taşıma araçlarında %50 indirim uygulamaktayız. Ülkemizde yaşayan Hıristiyan ve Musevi vatandaşlarımızın kutsal gün ve bayramlarında da, Müslümanların dinî bayramlarında olduğu gibi, aynı oranda indirim uygulanması gerektiğini düşünmekteyiz.”

Meclis, oylama sonucu, gereğinin yapılması için önergeyi İBB Başkanlık makamına gönderdi.

Kategoriler

Güncel Yaşam



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.