Gümrü'deki katliam sonrası gerilim büyüyor: Rusya konsolosluğu önünde eylem

Gümrü’deki Rus üssünden kaçıp 6 kişilik bir aileyi katleden asker Valery Permyakov’un Ermenistan'a teslim edilmesi için halk sokağa döküldü. Dün Rusya Konsolosluğu önünde eyleme polis müdahale etti.

Perşembe günü Rusya askeri Valery Permyakov’un katlettiği ailenin cenaze töreninden sonra yaklaşık iki bin kişilik bir grup Rusya Konsolosluğu önüne yürüdü ve askerin Ermenistan’da yargılanması için eylem yaptı. Bazı eylemcilerin  konsolosluğa taş attıkları bildirilirken polis eylemcilere göz yaşartıcı gaz ve copla müdahale etti. RFE/RL’in aktardığına göre altı eylemci ve iki polis yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Polis tarafından kesin sayı verilmemekle birlikte, pek çok kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor. 

Ermenistan Ulusal Meclisi vekili Martun Grigoarian’ın itidal çağrısı üzerine kalabalık dağıldı. Yanı sıra Ermenistan Başsavcısı Gevorg Kostanian da ‘Ermenistan halkının bu çağrısını Rusya Başsavcısına ileteceğini’ söylemişti. 

Cenaze töreni öncesinde Yerevan’daki Rusya Büyükelçisi Ivan Volynkin bir açıklama yayımlayarak ‘böyle bir vahşetin mazereti ve ulusu yoktur. Ermeni ulusunun acısını paylaşıyoruz” açıklaması yapmıştı. 

Saldırıyı ‘trajedi’ olarak nitelendiren Rus Savunma Bakanlığı sorumluların en ağır şekilde cezalandırılacağını söylerken, Gümrü’deki üste soruşturma başlattıklarını açıkladı.

Gümrü’de bulunan Rusya’ya ait 102 No’lu askeri üsten firar eden 18 yaşındaki er, Valeri Permyakov, 12 Ocak sabah 06.30 sıralarında Gümrü’ye, Avedisyanların evine girip 7 kişilik aileye ateş açmıştı. Cinayetin sebebi bulunamazken, Rus askerin ruh salığının yerinde olmadığı tahmin ediliyor.  

Hayatını kaybeden Avedisyan ailesinden bireylerin isimleri şu şekilde: Seroj  Avedisyan (1961), Hasmik Avedisyan (1959), Aida Avedisyan (1979), Armen Avedisyan (1981), Araxya Poghosyan (1990) ve Hasmik Avedisyan.