El yordamıyla TEOG

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının birinci dönem sonuçları açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), gayrimüslim öğrencilerin, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi sorularında yaşadığı zorluğa çözüm üretmemekte ısrarlı. Ermeni, Rum ve Süryani öğrenciler okulda kendi dinleriyle ilgili eğitim alıyor ancak sınavda, İslamiyet’le ilgili sorularla karşılaşıyorlar.

Azınlık okullarında çalışan öğretmenler, kendi yaptıkları din dersi sınavının sonuçlarını, öğrencilerin ‘E-OKUL’ hesaplarına ekleyerek, mağduriyeti gidermeye çalışıyor. 2013-2014 eğitim ve öğretim döneminde uygulanan bu yol, resmi çözüm üretilene dek sürdürülecek gibi görünüyor. 

Yeni yönetmelikte değişiklik yok

Kasım ayında çıkan MEB yönetmeliğinde, azınlık okullarına ilişkin bir madde yok. MEB’in, yeni uygulama yönetmeliğinde, uzun süredir gündemde olan bu konuyu neden es geçtiği merak ediliyor. 

2013’te kriz çıkmıştı

2013’te yapılan sınavda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden ‘muaf’ olan öğrenciler için ‘girmedi’ şeklinde kodlama yapılmış, bu nedenle öğrenciler sınavın bu bölümünden 0 puan almış gibi görünmüş ve 33’ten fazla puan kaybetmişti. Azınlık okullarından temsilcilerin Bakanlık yetkilileriyle yatığı görüşme sonucunda, öğrencilerin notları düzeltilmişti.

Eğitim Komisyonu başvuru yaptı

Musevi toplumu, TEOG sınavı için, dinle ilgili sorular hazırlayıp MEB’e gönderiyor. Bakanlık, Ermeni, Rum ve Süryani okullarında da aynı yöntemin uygulanması için, okul yönetimlerinden yazılı başvuru istedi. Bunun üzerine, Vakıflar Arası İletişim ve Dayanışma Platformu’nun Eğitim Komisyonu yazılı olarak başvuru yaptı. Bakanlığın, başvuruyu dikkate alıp, sorunun çözümüne ilişkin adım atması bekleniyor.

Kategoriler

Toplum Okullar



Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.