Ali İsmail Korkmaz davasında karar açıklandı

Gezi eylemleri sırasında Eskişehir’de öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın davasında karar çıktı. Sanık polisler Mevlüt Saldoğan ve Yalçın Akbulut 10 yıl hapis cezası alırken, diğer sanık polislerin beraatine karar verildi. Fırıncılar 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Ali İsmail Korkmaz’ın ölümüyle ilgili dava 7. celsede karara bağlandı.

Mahkeme Başkanı, kararı okumaya başlamadan önce ''Karar eleştirilebilir, tepkilerinizi dışarda gösterin lütfen'' dedi.

Davanın sanığı polis memurları Mevlüt Saldoğan 10 yıl 10 ay, Yalçın Akbulut 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Fırıncılar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu ve Muhammed Vatansever 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Fırıncı Ebubekir Harlar’a verilen 8 yıllık hapis cezası indirimler ve yattığı süre göz önünde bulundurularak tahliyeye çevrildi.

Sanık polisler Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin’in beraatine karar verildi.

Karar salonda tepkiyle karşılandı. 'Anaların öfkesi katilleri boğacak' ve 'Biz bitti demeden bu dava bitmez' sloganları atıldı. 

Ali İsmail Korkmaz davası, ‘kamu güvenliği’ gerekçesiyle Eskişehir’den Kayseri’ye nakledilmişti.

Geçen celse beklenen karar, davanın tutuklu 1 numaralı sanığı polis memuru Mevlüt Saldoğan böbrek ameliyatı mazeretiyle gelmeyince ertelenmişti. 

Bugün Kayseri 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Korkmaz ailesinin yanı sıra Taksim Dayanışması’ndan Mücella Yapıcı ve Can Atalay, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, CHP’li vekiller Sezgin Tanrıkulu, Hüseyin Aygün, HDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ve Erol Dora katıldı.

Hakkında müebbet hapis istenen tutuklu polis sanık Mevlüt Saldoğan hastalığı nedeniyle duruşmaya Ankara L Tipi Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Duruşma salonunda büyük ekrana görüntülü sistem kuruldu.

Korkmaz ailesi, dayanışma için gelenler, avukatlar ve tutuklu sanıklar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar ile tutuksuz polis sanıklar Yalçın Akbulut, Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin de salonda yer aldı. 

Mahkeme, sanıkların son sözlerinin alınmasının ardından 09.50'de karar için saat 11.00'e dek ara verdi.

Savcı önceki duruşmadaki mütalasını tekrarladı. Sanıkların tutukluluk halinin devamını, tutuksuz sanık Yalçın Akbulut'un da tutuklanmasını istedi.

Mütalaa  

Tutuklu polis Mevlüt Saldoğan için Türk Ceza Kanunu (TCK) 81/1, 53/1 maddeleri gereğince "Kasten İnsan Öldürme" suçundan müebbet hapis cezası,

Tutuklu sanıklar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar için "Kasten yaralama" suçunu düzenleyen "Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" başlıklı TCK 86/1 maddesi tanımlamasıyla 87/4, 53/1 maddeleri uyarınca için nitelikli yaralama suçundan sekizer yıl hapsi,

Tutuksuz polis sanık Yalçın Akbulut için "Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Yaralama" suçundan 12 yıl hapsi, tutuksuz polis sanıklar Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin hakkında ise "üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair her türlü kuşkudan uzak, kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediğinden" beraatleri. 

Sanık Harlar: Polis yakala dedi, yakaladım

Hakim sanıklara son sözlerini sordu. Sanıklar tahliye ve beraatlerini istedi.

İsmail Koyuncu "Ben suçsuzum. Hakkımda beraat kararı verilmesini, aksi halde lehime olan hükümlerin uygulanmasını istiyorum" dedi.

Ebubekir Harlar "Mahkeme başladığından beri başıma gelen olayları anlattım. Ben kimseyi dövmedim, öldürmedim, polis yakala dedi diye yakaladım. Savcım gibi cezaevinde yatmamı istiyorsanız hiç bir suçum olmadığını bile bile yatarım. Adaletli davranmamızı beraatimi ve tahliyemi talep ediyorum" diye konuştu.

Polis Saldoğan: Katiller benim teşkilatımda değil

"Benim zor kullandığım şahıs Ali İsmail olsaydı o saatlerde beyin kanaması geçirmesi gerekirdi. Müdahalede bulunduğum şahıs Ali İsmail değil" dedi.

Saldoğan Gezi eylemlerinin demokratik hak kullanışı olmadığını öne sürerek "Gezi darbe girişimi miydi değil miydi? Devletin güçlerine saldırmak ne zamandan beri demokratik hak kullanılışı sayılır" dedi.

"Gerçek katil aranıyorsa, Gürkan bey 'ben günah keçisini istemiyorum' demişti, buna katılıyorum, gerçek katilin yeri benim teşkilatımda sanıklar arasında değil, dövüşecek kadar cesareti olmayanlar bu güzelim ülkenin gençlerini sokağa döken asıl katillerdi" sözlerine salondan tepki geldi. 

Müşteki avukatları Saldoğan'ın konuşmasının provokatif ve son söz için uzun olduğunu söyledi. Mahkeme başkanı Saldoğan'ın son sözünü söylemesini istedi.  

Saldoğan "Ben kimseyi kasten yaralama, öldürme ve kasıtlı hareket etmedim. Bir polis memurunun mesleğe atılırken yaptığı yemine sadık kalarak amirlerin verdiği emiri yeri getirerek bedenen zor kullanma yetkimi kullandım" dedi. Saldoğan'ın konuşmaya devam etmesi üzerine mahkeme başkanı konuşmayı bitirdi.

Muhammet Vatansever suçsuz olduğunu söyleyerek tahliye ve beraat talep etti.

Ramazan Koyuncu "18 aydır suçsuz yere yatıyorum. Büyüklerimden beraatimi istiyorum. Adaletinize sığınıyorum" dedi.

Yalçın Akbulut " İddia makamının esas ilişkin mütalayı kabul etmiyorum. Ben kimseye vurmadım. Bana verilen talimat gereği şahısı oradan uzaklaştırmaktı amacım" derken Şaban Gökpınar, Hüseyin Engin de beraatlerini istedi.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında