Ermeni Güvercini

Beyaz güvercin dünya dillerinde “Armenian Pigeon” olarak kabul görür.

Kutsal yazılarda bahsi geçen Su Tufanının sona ermesi ardından Nuh atamızın gemisinin “Ararat” Ağrı dağı zirvesine oturması sonrası gagasında taze koparılmış bir zeytin dalıyla tufanın, kötülüklerin son bulduğunu, sevincin ve barışın müjdesini getirmiştir beyaz güvercin. Birçok alımlı renk ve cinsleri bulunan güvercin ailesinin beyaz renkli bir üyesidir Ermeni Güvercini.  Noel, Paskalya gibi bayramların barışı, sevgiyi temsil eden vazgeçilmez bir unsuru olarak, yüzyıllardır Ermeni folklörü ve dini yaşamındaki yerini korur.   

Güvercinler insanları sever, sokulur; onların aralarında sahip oldukları özgüvenle dolaşır. Güvencinler barışın ve sevginin temsilcisidir, silahla savunmaya gereksinim duymaz.  Güneşin soluk bir tebessümle aydınlattığı bir 19 Ocak günü yüzlerce güvercin aniden kanat çırpar gökyüzüne; aralarından beyaz olan biri arkasından vurulmuştur. Barış, sevgi ve insanlık, arkasından vurulmuştur. 

Bu yıl Ermenistan hükümeti “ Unutma Beni ” adlı çiçeği Soykırım maduru Ermeni halkının yüzüncü yas günü anısına ithaf etti. Şimdi biz de beyaz güvercinler salıyoruz gökyüzüne. 19 Ocak günü barış uğruna kaybettiğimiz Hrant Dink’e ve Hrant Dink nezdinde tüm barış şehitlerine ithaf ediyoruz beyaz güvercinleri.

Kategoriler

Toplum Yaşam

Etiketler

Hrant Dink


Yazar Hakkında