Yunanistan'ın yeni hükümeti SYRIZA -ANEL koalisyonu

Yunanistan’da genel seçimleri kazanan Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA), sağcı Bağımsız Yunanlar (ANEL) partisi ile koalisyon hükümeti kurmak için anlaştı. Yeni hükümetin Başbakanı, SYRIZA önderi Tsipras olacak.

Seçimlerde 13 milletvekili çıkarmayı başaran ANEL, SYRİZA ile koalisyon hükümeti kurmayı kabul etti.

Tsipras ile hükümet kurma görüşmeleri çerçevesinde bir araya gelen Bağımsız Yunanlar Partisi (ANEL) lideri Panayiotis Kammenos, görüşmenin ardından, "Aleksis Tsipras'a güvenoyu veriyoruz" dedi.

Yeni Başbakan Çipras'ın yeni kabineyi de bugün açıklaması bekleniyor.

Tek başına hükümet kurabilme fırsatını iki sandalyeyle kaçıran SYRIZA’nın seçim vaatleri arasında; yoksulluk sınırı altında yaşayanlara elektrik ve ısınma hizmetini ücretsiz verilmesi, zenginlerden alınan vergilerin geri getirilmesi, ihtiyacı olanlara gıda ve kira yardımı yapılması, vatandaşların ödenemeyecek boyuttaki banka borçlarının silinmesinin yanı sıra emekli maaşları ve asgari ücrete zam var.

Seçim zaferinden sonra Atina’nın Klafthmonos Meydanı’nda toplanan SYRİZA taraftarlarına seslenen Çipras, zaferi ‘Ekonomik kriz yüzünden Yunanistan’ı terk etmek zorunda kalan binlerce gence ve bilim insanına’ atfetmiş, ‘Troykanın (AB, IMF ve Avrupa Birliği Merkez Bankası) bittiği' söylemişti. 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında