Kürkçü'den Birleşik Haziran Hareketi'yle ilgili soru önergesi

Mersin Milletvekilimiz Ertuğrul Kürkçü, Birleşik Haziran Hareketi üyelerine yönelik baskılar hakkında İçişleri Bakanı Efkan Âlâ'ya soru önergesi verdi.

Kürkçü soru önergesinde, bir siyaset platformu olan Birleşik Haziran Hareketi’nin, kurulduğu Ekim 2014 yılından itibaren çalışmaları sırasında neden güvenlik güçlerinin baskısına maruz kaldığını sordu. 

Kürkçü, Âlâ'ya yönelttiği diğer sorular şöyle: 

1. Birleşik Haziran Hareketi aktivistleri, içeriğinde kendi politik düşüncelerini anlattıkları bildirileri dağıtırken kolluk kuvvetleri tarafından hangi gerekçeyle engellenmektedirler?

2. Bugüne kadar, Birleşik Haziran Hareketi mensubu veya aktivisti kaç kişi hangi gerekçelerle gözaltına alınmış, haklarında hangi hukuki  işlemler yapılmıştır?

3. Fikirlerini özgürce yayma hakkına sahip olan yurttaşları engelleyen kamu görevlileri hakkında hukuki/idari işlem yapılmış mıdır? 

4. Bundan sonra anayasal haklarını özgürce kullanmak isteyen siyasi partiler, dernekler, birlikler, gruplar, hareketler ve yurttaşların engellenmemesi için bakanlığınızın aldığı önlemler nelerdir? 

Kürkçü’nün soru önergesinde belirttiği kadarıyla platformun çalışmaları sırasında üyelere defalarca para cezası kesildi, gözaltı yapıldı. 

11 Aralık 2014 tarihinde Birleşik Haziran Hareketi Bartın forumuna çağrı afişi yapan 5 Bartın Üniversitesi öğrencisi, polis tarafından gözaltına alınmış ve para cezası kesilmişti. 9 Ocak 2015’te Karabük'te Birleşik Haziran Hareketi'nin 11 Ocak'ta yapacağı "Laik ve Bilimsel Eğitim İçin Ayaktayız" eyleminin bildirilerini dağıtan Birleşik Haziran Hareketi üyeleri polis tarafından gözaltına alınmıştı. 23 Ocak 2015 tarihinde ise Ankara Dikmen Sokullu Lisesi önünde “Bilimsel ve Laik Eğitim için Ayaktayız!” sloganıyla 11 Şubat’ta gerçekleştirilecek boykotun çalışmasını yapan dört Birleşik Haziran Hareketi üyesi gözaltına alınmıştı. 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem

Etiketler

HDP


Yazar Hakkında