Adalar’da bisiklet kazalarına yönetmelik müdahalesi

Her yıl yaz aylarında toplam nüfusu 20 bine ulaşan Kınalıada, Büyükada, Burgazada ve Heybeliada’da geçen yaz sıkça meydana gelen bisiklet kazalarının önüne geçilebilmesi için, mevcut ‘Bisiklet Yönetmeliği’ne bazı maddeler eklendi.

Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç, 19 Ocak Pazartesi günü düzenlenen toplantıyla, esnafa, yenilenen yönetmelik hakkında bilgi verdi. Adalar Belediyesi Başkan Yardımcısı Mahmut Yerlikaya ve Adalar İlçe Emniyet Müdürlüğü Büro Amiri Okan Torak’ın da katıldığı toplantıda, yönetmeliğe eklenen maddelerin bisiklet kazaları konusunda caydırıcı olup olamayacağı tartışıldı. 

Yönetmelik çözüm mü?

Yenilenen yönetmelik uyarınca, kiralık bisikletler tek renk olacak ve yasak yerde bisiklete binen kiracılardan kiraya veren iş yerleri sorumlu tutulacak. İş yerlerinin, ön cephesi dışında bisiklet tabelası koyması yasaklanırken, bisiklet kiralayan iş yerleri yeteri kadar kask ve dizlik bulundurmak zorunda olacak ve saat 19.00’dan sonra bisiklet kiraya verilmeyecek. Ayrıca, kiraya verilebilecek bisiklet sayıları, Büyükada için 1000, Heybeliada için 550, Burgazada için 150 ve Kınalıada için 150 adetle sınırlandırıldı.

Söz konusu maddelerin kazalara engel olup olmayacağı, yaz aylarını Adalarda geçirenler için henüz belirsizliğini koruyor. Özellikle yaz aylarında, ortak kullanıma açık alanlarda kask ve dizliklerin, bisikletleri kiralayanlar tarafından istenen seviyede kullanılmayacağı endişesi hâkim. Saat 19.00’dan sonra bisiklet kiralanmaması kuralının ve kiralanacak bisiklet sayısıyla ilgili sınırlamaların takibinin de zor olduğu düşünülüyor.

Kazalar endişelendiriyor

Son yıllarda bisiklet kazaları Adalar’da ciddi bir sorun haline geldi. Temmuz 2014’te Kınalıada’da yaşanan bisiklet kazasında bir kişi hayatını kaybetmiş, bir kişi de ağır yaralanmıştı. Özellikle 2014 yazında, benzer kazaların sayısındaki artıştan ötürü, Adalar Belediyesi’ne sesini duyurmak isteyen Kınalıada sakinleri, 3 Ağustos’ta bir bisiklet eylemi düzenleyip imza kampanyası başlatmıştı.

 

Kategoriler

Toplum Sağlık

Etiketler

Adalar Sağlık


Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.