Sarkisyan'dan Holokost kurbanlarını anma günü mesajı

Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, Holokost kurbanlarını anma günü için yazılı bir mesaj yayımladı. Sarkisyan mesajında, “1. Dünya Savaşı’nda işlenen insanlığa karşı suçlar mahkum edilseydi ve sorumlular cezalandırılsaydı 2. Dünya Savaşı’nda işlenen suçların önüne geçilebilirdi” dedi.

Holokost kurbanlarını anma günü olan 27 Ocak’ta bir mesaj yayımlayan Sarkisyan ‘Holokost kurbanlarına saygı göstermek ve soykırım suçunun kınanması, bu suç tehdidinin devam ettiği bir dünyada önemlidir’ mesajı verdi.  

Mesajında Ermeni Soykırımı’na atıfta bulunan Sarkisyan, Soykırım kurbanlarını unutulmaya ve inkara terk etmenin, özellikle de bunu Devlet düzeyinde yapmanın suçun devam ettirilmesi” olduğunu vurgulayarak “1. Dünya Savaşı’nda işlenen insanlığa karşı suçlar mahkum edilseydi ve sorumlular cezalandırılsaydı 2. Dünya Savaşı’nda işlenen suçların önüne geçilebilirdi” dedi. 

Sarkisyan’ın mesajının tamamı şöyle: 

"İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudilere yönelik olarak gerçekleştirilen soykırım şüphesiz insanlık tarihinin en zalim ve trajik sayfalarından birini oluşturdu. 27 Ocak, yani Auschwitz Toplama Kampı’nın özgürleştirildiği gün, Holokost’un şeytaniliğine son verme yolunda en önemli eşiklerden birini oluşturdu.

Holokost kurbanlarını anma ve bu suçu kınama, ulusal veya ırksal kökene, ve dini temele dayalı çeşitli nefret ve tahammülsüzlük ifadeleri ortaya çıkmaya devam ettikçe, ve bu tür insanlığa karşı suçların tekrarlanması tehdidi ortadan kalkmadıkça önemini koruyacak. 

Soykırım kurbanlarını unutulmaya ve inkara terk etmenin, özellikle de bunu Devlet düzeyinde yapmanın, bu suçun sahnelerinden biri olduğu tartışma götürmez bir gerçek. Burada hem masum kurbanlara, hem de şimdiki ve gelecek zamanlara yönelik işlenen ikiye katlanmış bir suç söz konusudur. Birinci Dünya Savaşı sırasında işlenen insanlığa karşı suçlar uluslararası alanda tartışmasız bir dille kınansa ve sorumluları gerekli cezaya çarptırılsa, belki de İkinci Dünya Savaşı’nın örtüsü altında işlenen suçları engellemek mümkün olacaktı.

Bir kez daha Holokost’un masum kurbanlarının anısı önünde eğiliyor, Yahudi halkına ve Ermenistan Yahudi Cemaati’ne destek ve dayanışmamızı ifade ediyorum. Ermeni halkı bu yıl Ermeni Soykırımı’nın Yüzüncü Yılı’nı anıyor, ve Yahudi halkının acısını herkesten fazla paylaşıyoruz.

İnsanlığa karşı işlenen suçların engellenmesi için beraber mücadele etme ve “Bir Daha Asla” diyebilme yolunda kararlılığımızı bir kere daha ifade ediyorum."



Yazar Hakkında