Almanya Cumhurbaşkanı Gauck: "Auschwitz olmadan Alman kimliği yoktur"

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Holokost Kurbanlarını Anma Günü'nde yaptığı konuşmada, "Auschwitz olmadan Alman kimliği yoktur" dedi.

Almanya'da 1933-1945 yılları arasında işbaşında olan Nasyonal Sosyalistlerin, Polonya topraklarındaki Auschwitz toplama kampında tuttuğu Yahudi ve diğer topluluklarının kurtarılmasının 70. yıl dönümünde, Federal Meclis’te soykırım kurbanları için anma töreni düzenlendi.

Törene Almanya Cumhurbaşkanı Gauck, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Anayasa Mahkemesi Başkanı Volker Vosskuhle ve Federal Eyaletler Temsilciler Meclisi Başkanı Volker Boufier katıldı. Aralarında Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi  Hüseyin Avni Karslıoğlu’nun da bulunduğu bazı yabancı misyon şefleri ile Auschwitz toplama kampından kurtulanlar töreni izleyici bölümünden takip etti.

Gauck, burada yaptığı konuşmada, Almanya’da Nasyonal Sosyalizm dönemindeki Yahudi soykırımının hatırlanmasının Almanya’da yaşayan herkesin görevi olduğunu söyledi. Auschwitz’te hayatını kaybedenleri gelecek nesillerin de anacağını dile getiren Gauck, "Auschwitz olmadan Alman kimliği yoktur. Soykırımı hatırlamak Almanya’da yaşayan herkesin konusudur. Bu ülkenin tarihine ait bir şeydir" dedi.

Gauck, yaşadığı sürece, Alman ulusunun saygı duyulan kültürüne rağmen "en çirkin insanlık suçunu işlemesinden dolayı acı duyacağını" ifade etti.

Törenin açılış konuşmasını yapan Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert de Almanya’nın bu "korkunç tarih"inden sonradan doğanların sorumlu olmadığını ancak bu konuda nasıl davranılması gerektiğini bilmeleri gerektiğini kaydetti.  

Almanya'da anma günü vesilesiyle Federal Meclis, Başbakanlık ve bakanlıklar ile resmi dairelerde bayraklar yarıya indirildi.

Nasyonel Sosyalist yönetimince Auschwitz toplama kampında tutulanlardan 7 bin 500'ü, Rus ordusu tarafından 27 Ocak 1945’te kurtarılmıştı. Kampta 1 milyonu Yahudi olmak üzere 1,1 milyon kişi Nasyonal Sosyalist rejim tarafından öldürülmüştü.

Kategoriler

Dünya



Yazar Hakkında