‘Bulunmam Gerek’ hoş ama yetersiz

Can Bonomo, ‘Meczup’ ile yaptığı çıkışı, ikinci albümünde pekiştiremedi. ‘Bulunmam Gerek’ adlı albümü, içinde hoş sesler barındırsa da yeni bir çıkış için yeterli değil.

UĞUR KILIÇ

Nevi şahsına münhasır bir beyefendi ve indie-pop ikonumuz olan Can Bonomo’yu 2012’den beri özler hale gelmiştik. Eurovision sonrası ‘Aşktan ve Gariplikten’ adlı albümünü çıkarıp inzivaya çekilen sanatçıyı, en sonunda ‘Bulunmam Gerek’ albümüyle yakaladık. 2014’ün sonunda raflarda yerini alan albümün lansmanı, Jolly Joker’de yapılmıştı. Lansmanda Bonomo’ya, Model’den Fatma Turgut ve Sertab Erener eşlik etmiş, keyifli bir gece yaşanmıştı.

Albümdekiler

“Dem” diyerek açılışı yaparken, tam da beklediğimiz üzere kıpır kıpır bir şarkıyla karşılaşıyoruz. Hemen akabinde geçtiğimiz günlerde videosu da yayınlanan “Tastamam”, hafif melankolik yapısı ve kalabalık orkestrasıyla göze batıyor. Parçaya çekilen klibin, gayet özgün ve kaliteli bir yapım olduğunu da belirtmem gerek.

“Hikâyem Bitmedi”, adından da anlaşılacağı üzere hüzün katsayısını arttıran, arabesk ve sözleri zayıf kalan bir geçiş parçası olmaktan öteye geçemiyor. Özellikle ülkemizdeki şarkıcıların sıkça başvurduğu “bir tutam ondan, bir tutam bundan” takıntısı sebebiyle albümde oluşan kopukluk, burada da kendini gösteriyor. Nitekim peşi sıra gelen “Her Kız Başka”da yoğun şekilde bas kullanılarak “Hadi bir de elektronik olsun” düşüncesiyle hareket edildiği çok bariz. Başarısız lirikler, burada da dikkat çekiyor.

Yolu yarılarken “Senin Olmadan Ölemem” diyen Bonomo’ya, bir kez daha kulak veriyoruz. Sanatçının kendine has vokalini daha da belirgin kılan yapısının yanı sıra, neredeyse Kutsi tadında bir parçayla karşı karşıya olduğumuzu da söyleyebiliriz. İkinci kısma adım atar atmaz, Cem Adrian’dan alışık olduğumuz dizeleriyle “Bir Çocuk Yaralı”, büsbütün tadımızı kaçırıyor.

Indie ve popun içine alaturka tınılar karışınca ortaya çıkan, gayet orijinal ve eli yüzü düzgün, temiz bir hit parçayla devam ediyoruz. “Resmini Görünce” adlı şarkı, kesinlikle bu albümün öne çıkanları arasında yer alıyor. Albümün sonuna doğru yaklaşıldığında, müzikalitede belirgin bir artış görülüyor. Fakat maalesef şarkı sözleri için aynı yorumu yapmak, hâlâ mümkün değil.

Kapanışa gelirken bombanın sona saklanmış olduğunu fark ediyoruz. İsmini Nâzım Hikmet’in şiirinden alan “Bahr-i Hazer”, kendisini albümün tamamından ayrı bir yere taşıyor. Albümün geneli baz alındığında, gayet güzel bir kapanış olduğunu söylemek mümkün.

Can Bonomo, ‘Meczup’ ile yaptığı çıkışı, ikinci albümünde pekiştiremedi. ‘Bulunmam Gerek’ adlı albümü, içinde hoş sesler barındırsa da yeni bir çıkış için yeterli değil.

Kategoriler

Kültür Sanat Müzik

Etiketler

Müzik