Talin Derder’le pilates zamanı

Pilates eğitmeni Talin Derder, pilatesin bedene faydalarını anlattı.

100 yıllık bir geçmişe sahip olan pilates, günümüzde oldukça popüler bir spor dalı hâline geldi. Özellikle kadınların kilo vermek ve sıkılaşmak amacıyla başladığı pilates, doktorların tavsiye ettiği bir fizyoterapi ve rehabilitasyon yöntemi olarak da karşımıza çıkıyor. Ufak yaşlardan itibaren sporla iç içe olan pilates eğitmeni Talin Derder, tenis, voleybol, basketbol, yüzme, kardiyo gibi çeşitli sporları denedikten sonra kendi deyimiyle pilatese “âşık” olmuş. Pilatesin kendi vücudunda yarattığı muhteşem farklılığı başka insanlarla da paylaşmak ve bu özel beden çalıştırma yöntemini sevdirmek için eğitmenlik yapan Derder’le pilatesin faydaları üzerine konuştuk.

Pilates eğitmenliğine nasıl başladınız?

Bundan yaklaşık 10 sene önce, farklı nedenlerden ötürü hızla kilo aldım ve 115 kilo oldum. Bu durumdan kurtulup sağlıklı günlerime dönmek için spor salonuna yazıldım ve sadece spor yaparak iki senede 50 kilo verdim. Her gün aksatmadan kardiyo, kick box, spinning ve pilates yapıyordum. Pilatesi de o yıllarda yoğun olarak yaptım ve giderek daha çok sevdim. Hocalarım, bir süre sonra derslerde esneme-ısınma hareketlerini bana yaptırmaya başladılar. Zamanla küçük yaş gruplarına pilates çalıştırmaya başladım ve bu yöntemin ne kadar faydalı olduğunu gördüm. Sonunda, bu kadar sevdiğim bir şeyi neden iş olarak yapmayayım diye düşündüm. Üniversite sınavlarına girdim, spor yönetimi bölümü okudum, mezun olduktan sonra da dünyaca ünlü pilates eğitmeni Taha Erpulat’ın Baps Stüdyoları’ndaki derslerine katılarak sertifikalarımı aldım. Ardından, farklı spor salonlarında ders vermeye başladım. Derslerimiz çok eğlenceli geçiyor. Hareketleri hep farklı şekillerde yaptırıyorum; ip atlıyoruz, dambıl ve küçük toplarımızla hareketler yapıyoruz.

Pilatesin fitness’a göre farkı nedir?

Pilates, aslında hiçbir sporun yapamadığı bir şeyi yaparak, vücudumuzun merkezi olan karnımızdaki kasları yoğun bir şekilde çalıştırıyor. Ayrıca vücudumuzun dengesini sağlıyor, kan basıncımızı ayarlıyor, sırt kaslarımızı güçlendirdiği için duruş bozukluklarının ve ağrıların önüne geçiyor; en önemlisi, denge sağlıyor.

Akciğer ve kalp üzerine aşırı bir baskı uygulamadan omurgayı zorlamadan yapılıyor oluşu da pilatesin en önemli özelliği. Her bir egzersiz, çalıştırdığı kasları güçlendirmek ve uzatmak için tasarlanmış. Böylece eklemler açılıyor ve kas gerilimleri ortadan kalkıyor.

Pilatesin boy uzattığı da söyleniyor…

Pilates, boy uzatmaz. Günlük hayatımızda omurgamız yerçekimine maruz kalıyor; stres, yorgunluk ve kas kuvvetinin azlığı gibi etkenlerle aşağıya doğru baskılanıyor. Sırt kaslarımız düzgün durmamaktan güçsüzleşiyor ve bu duruma alışıyor. Pilatesle, omurga çevresindeki kasları çalıştırarak omurgayı desteklemek ve kişinin daha dik durmasını sağlamak mümkün. Pilates ile kaslar sıkılaştığı için bedensel olarak da incelme oluyor. Kişi daha dik durduğu ve sıkılaştığı için, boyu uzamış gibi görünüyor.

Pilatesi 7’den 70’e herkes yapabilir, özellikle okul çağındaki çocukların duruş bozukluklarının önüne geçilmesi ve ince kaslarının güçlendirilmesi için pilates oldukça önemli. Klasik beden eğitimi dersi anlayışından çok daha eğlenceli olacağını düşünüyorum.

Son dönemde aletli pilates oldukçla revaçta. Bunun aletsiz pilatesten farkı nedir?

Reformer adı verilen aletli pilates; aletle, yani bir kuvvete karşı yapılan pilates çeşididir. Bu tip çalışmalarda ellere ya da ayaklar lastikle bağlanıyor, dolayısıyla ekstradan bir hareket sağlıyor. Bir dirence karşı vücudu çalıştırmak, doğal olarak daha fazla kalori yaktırıyor, bunun dışında başka bir farkı yok.

Pilatesi kimler yapabilir?

Pilatesi 7’den 70’e herkes yapabilir. Özellikle okul çağındaki çocukların duruş bozukluklarının önüne geçilmesi ve ince kaslarının güçlendirilmesi için pilates oldukça önemli. Pilatesin klasik beden eğitimi dersi anlayışından çok daha eğlenceli olduğunu düşünüyorum. Okullarda pilates yapılabilse, dersler çok daha verimli olur. Ayrıca yaşı ilerlemiş kişiler de pilates yaparak kaslarını kuvvetlendirirse ağrılarından kurtulabilirler.

Pilatesin tedavi edici yönüne ilişkin neler söylemek istersiniz?

Aslında bütün mesele, kasların güçlendirilmesi. Özellikle boyun ve bel fıtığı olanlar, tereddüt yaşıyorlar. Fıtığı olanlara daha çok opsiyonel hareketler yaptırıyorum. Mesela kişinin bel fıtığı varsa o bölgenin altına havlu veya top konularak hareketler yapılabilir. Boyun fıtığı varsa, birden bire başını çekmemesi gerekir. Pilatesin fizik tedavi etkisi de var. Bu nedenle, doktorlar da şiddetle tavsiye ediyorlar.

Gelecek planlarınız neler?

Bu işe para kazanmak amacıyla değil, çok sevdiğim için başladım. İleride yetişkinlerin dışında çocuklara ve gençlere yönelik bir takım çalışmalar yapmak istiyorum. Pilates dışında, çocuk yogası eğitimi aldım çok yakında bununla ilgili bir çalışmaya da başlayacağım.

İlgilenenler size nasıl ulaşabilirler?

Talin Derder adlı Facebook hesabımdan benimle iletişime geçebilirler.


Kategoriler

Toplum Spor

Etiketler

Spor


Yazar Hakkında