Tsipras: 'Türkiye Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarını ihlal ediyor"

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, ilk yurtdışı ziyaretini yaptığı Güney Kıbrıs’ta Türkiye’ye “müzakereler için Barbaros Araştırma Gemisi'nin bölgeden çekilmesi gerektiği “mesajı verdi.

Miliyet’te yer alan habere göre, Güney Kıbrıs’ta konuşan Tsipras, "Türkiye’ye ait Barbaros gemisinin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını ihlal etmesi, sürdürülebilir çözümün gerçekleşmesini hayli güçleştiriyor" dedi. 

Bu sabah saat 8.00 sıralarında özel bir uçakla Güney Kıbrıs’a giden Tsipras’ı Larnaka Havaalanı’nda Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis karşıladı. Tsipras, saat 10.00 sıralarında Güney Kıbrıs Devlet Başkanı Nikos Anastasiadis’le bir araya gelerek baş başa bir görüşme gerçekleştirdi, ardından, heyetler arası görüşmelere geçildi. Yaklaşık iki saat süren toplantının ardından ortak bir basın toplantısı düzenlendi. Görüşmelerde Kıbrıs sorunu, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri, ekonomi ve AB ile ilişkileri masaya yatırıldı.

İki toplumlu federasyon temeline vurgu

Basın toplantısında konuşan Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, Kıbrıs’ta tek bir uluslararası kimliğe sahip, iki bölgeli, iki toplumlu federasyon temeline vurgu yaparak, BM parametreleri çerçevesinde bir çözüm için sürdürülen görüşmeleri desteklediklerini belirtti. Yunanistan olarak Güney Kıbrıs’a bu konudaki desteklerinin de süreceğine işaret eden Tsipras, bulunacak olan adil ve sürdürülebilir bir çözümün Türkiye-Yunanistan ilişkileri, Avrupa Birliği ve Doğu Akdeniz bölgesinde istikrar için büyük önem taşıdığını anlattı. Adada karşılıklı güvenin artırılması için adımlar atılmasından yana olduklarını belirten Tsipras, "Türkiye’ye ait Barbaros gemisinin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını ihlal etmesi, bunun gerçekleşmesini hayli güçleştiriyor" dedi. Yunanistan Başbakanı Tsipras, geminin bölgeyi terk etmesi gerektiğini söyledi. Çipras, tüm Kıbrıslıların çıkarlarına olan, adil ve yaşayabilir bir çözümün bulunmasına yönelik çaba sarf edeceklerini söyledi.

Anastasiadis: ‘İki kesim de zenginlikten yararlanacak’ 

Güney Kıbrıs Devlet Başkanı Nikos Anastasiadis de konuşmasında müzakerelerin başlaması arzusu içerisinde olduklarını belirterek, bölgede bulunan doğal kaynakların Kıbrıs Cumhuriyeti’ne ait olduğunu ve çözüm bulunmasıyla Kuzey Kıbrıs’ın da bu zenginlikten yararlanacağını vurguladı. 

Çipras ve Anastasiadis daha sonra basının sorularını yanıtladı.

Başbakanı Alexis Tsipras daha sonra Başepiskopos II. Hrisostomos ile bir araya geldi. Çipras temasları kapsamında Güney Kıbrıs Meclisi’ndeki siyasi partilerin liderleriyle de bir araya gelecek. Tsipras’ın Güney ve Kuzey Kıbrıs sivil toplum örgütleriyle de temaslarda bulunması bekleniyor.



Yazar Hakkında