"Cemaat vakıfları temsilcilerimiz parlamentoda parlak hizmetler yapabilir"

Bülent Arınç, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Soykırımın 100. yılında ‘iddiaların Ermenistan hükümeti değil Diaspora tarafından dillendirildiğini’ savunan Arınç, genel seçimlerde azınlık milletvekili aday gösterilip gösterilmeyeceğine dair soruya; “somut adımların atılacağını tahmin ediyorum” yanıtını verdi.

Daily Sabah'tan Ali Ünal'a konuşan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet sözcüsü Bülent Arınç, Birleşmiş Milletler (BM) Evrensel Periyodik İncelemesi toplantısında Ermenistan’ın sorusuna değindi. Arınç, Ermenistan delegesinin ‘iki ülke arasındaki engellemelerin kaldırılması’ yönündeki önerisine "bizim ülkemiz üzerinden başka ülkelere ulaşabiliyorsunuz. Kaldı ki Türkiye üzerinden de Ermenistan'a uçak seferleri yapılıyor. İnsani amaçla da bugüne kadar pek çok yardım da yapıldı. Bizim ufkumuz Ermenistan'la iyi dostluk ve komşuluktur" şeklinde karşılık verdiklerini belirtti.  

‘Varlık sebebi bu iddiaya dayanan bir ülke’

Muhabirin Ermeni Soykırımının 100. yılıyla ilgili sorusuna da cevap veren Arınç, “soykırım iddialarının daha çok diaspora tarafından dillendirildiğini, Ermenistan halkının ve hükümetinin bunun arkasında pek durmadığını” iddia etti, bir yandan da Ermenistan’o “varlık sebebi bu iddiaya dayanan bir ülke” olarak tanımladı. 

“İlişkileri Ermenistan akamete uğrattı”

 Sınırların açılması ve diplomatik ilişkiler konusunda imzalar atıldığını, Türkiye’nin şartının da Azerbaycan olduğunu belirten Arınç şöyle devam etti:

“O konuda bir iyileşmenin sağlanmasıyla biz de eş zamanlı olarak bazı çalışmalar yapacaktık. Belki bilerek, Ermenistan bunu akamete uğrattı. Ama biliyorum ki Ermenistan halkı ve hükümeti Türkiye'yle olan ilişkileri güçlendirmek istiyor. Buna hem çok ihtiyaçları var hem de geleneksel olarak yüzlerce yıl öncesinden bu topraklarda yaşanan trajedilerde ortak bir kaderimiz, mutlu günlerde de bir beraberliğimiz var. Millet-i Sadıka olarak bilinen Ermenilerin Osmanlı'nın son dönemlerinde isyanlara kalkıştıklarını bir kenara koyup, onlarla ülkemizin pek çok yerinde birlikte yaşamış olmamızı dikkate alarak geleneksel beraberliğimizin devam etmesi lazım.”

Arınç, Ermenistan’ı kast ederek “2015 Nisan'ı beklemedikleri ölçüde daha yumuşak ve dünya kamuoyunu da yanlarına almadan geçirdiğimizi farz edebilirsek, önümüzdeki yıldan veya bu yılın sonlarından itibaren artık bu işin dostluktan başka şekilde sonuçlanmaması gerektiğini düşünebiliriz” dedi.

“Cemaat vakıfları temsilcilerimiz parlak hizmetler yapabilir”

Azınlıklardan sorumlu Başbakan Yardımcısı sıfatıyla AKP’nin azınlık milletvekili çıkarıp çıkarmayacağına yönelik soruya da cevap veren Arınç, “Vakıflar meclisinde, kanunlar gereği, bizim azınlıklardan, cemaat vakıflarından bir üyemiz temsil ediliyor ve biz bu arkadaşlardan çok yararlanıyor, çok istifade ediyoruz. Ben onlarla mesai yaptıkça, parlamentoda çok parlak hizmetler yapabileceklerini düşünüyorum. Sayın Başbakanımız ile de bunu şahsen görüşeceğim, Turkiye'deki bu birliği beraberliği geçmişte olduğu gibi iyi bir noktaya getirmemiz lazım. Başbakanımız Etyen Mahcupyan'ı kendisine danışman olarak aldı, bu bile çok müspet bir şey oluşturdu. Bu alanda daha somut adımlarında genel seçimler sürecinde atılacağını tahmin ediyorum."



Yazar Hakkında