"Bir Daha Asla! Geçmişle Yüzleşme ve Özür" sergisi Ankara'da

Geçtiğimiz sene İstanbul’da açılmış olan "Bir Daha Asla! Geçmişle Yüzleşme ve Özür" sergisi Ankara’ya uğruyor. Devletlerin dilediği resmi özürleri sekiz örnek üzerinden araştıran sergi, yaşanan hak ihlalleri, katliamlar, soykırım ve insanlık suçlarıyla devletlerin nasıl yüzleştikleri, hangi süreçlerden geçtikleri, nasıl özür diledikleri ve dilenen özrün anlamı üzerine düşünmeye çalışıyor.

Sergide özel olarak incelenen vakaların yanı sıra, günümüze kadar dilenmiş olan resmî özürlerin kapsamlı bir haritası da yer alıyor. Elazar Barkan ve Graham G. Dodds'un danışmanlığında hazırlanan, tasarımcı ve sanatçı Mahir M. Yavuz'un görselleştirdiği bu özel proje, resmî özürleri, tarihsel bağlam ve mekân ilişkisi üzerinden ele alıyor.

Proje dâhilinde iki de kitap hazırlandı. Serginin tamamlayıcısı niteliğindeki katalog, sergi boyunca Samsun Atatürk Kültür Merkezi Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nden ücretsiz edinilebilir. Sergi kapsamında ele aldığımız vakaların ayrıntılı olarak incelendiği metinlerle beraber, geçmişle yüzleşme üzerine çalışan yazar ve akademisyenlerin katkılarının yer aldığı kitap ise Bir Daha Asla!: Geçmişle Yüzleşme ve Özür adıyla İletişim Yayınları tarafından basıldı 

24 Ekim – 15 Aralık 2013 tarihleri arasında İstanbul’da DEPO’da açılan ve yoğun ilgiyle izlenen sergi, Mayıs 2014' te Anadolu turnesine İzmir’den başladı. Haziran 2014'te Diyarbakır’da, Ekim 2014'te Samsun'da ve Aralık 2014'te Bursa’da izleyiciyle buluşan sergi, 7 Şubat – 1 Mart 2015 tarihleri arasında Ankara Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açılacak. 

7 Şubat – 1 Mart 201

Çankaya Belediyesi

Çağdaş Sanatlar Merkezi

Açılış: 7 Şubat 2015, Cumartesi

Saat: 17:00

 

 

Kategoriler

Kültür Sanat Sergi


Yazar Hakkında