Fatih Akın Ermenistan'da

Ünlü yönetmen Fatih Akın, Ermenistan’a yaptığı seyahat sırasında Soykırım Müzesi’ni ziyaret etti.

Çektiği son film ‘The Cut’ (Kesik) ile gündem yaratan Akın, Yerevan’daki müzede açılan süreli bir sergiyi gezdi. Fatih Akın, daha sonra Soykırım Anıtı’nı da ziyaret etti. 30 Ocak’ta Yerevan’da ‘The Cut’ın özel bir gösterimin ardından gerçekleşen ziyaretin ardından Fatih Akın gazetecilerin sorularını da yanıtladı. 

Daha önce de müzeyi ziyaret ettiğini belirten Akın, bu ziyaretinde müzenin müdürü Hayk Demoyan ile sohbet etme fırsatı bulduğunu da aktardı.

Beş yıl önce Altın Kayısı Film Festivali dolayısı ile yaptığı bu ziyaretin kendisini çok etkilediğini ve ‘The Cut’ filmini yapmayı bundan sonra düşündüğünü söyleyen Akın şöyle devam etti; “Bu filmi çekmemde birkaç çıkış noktam vardı. Geçmişte ifade özgürlüğünün sınırlı olması nedeniyle Türkiye’den göç etmek zorunda kalmış bir ailenin çocuğuyum. Bugün de bu sorun Türkiye’de varlığını sürdürmeye devam ediyor. Daha önce Türkiye’de ‘Soykırım’ demek mümkün değildi, şimdi az da olsa bu mümkün. İfade özgürlüğünün korunması gereken en büyük değer olduğunu düşünüyorum. Amacım, Türkiye’de Hrant Dink’in öldürülmesinden sonra gelişen ve Ermeni Soykırımı’nı kabul eden ‘sivil’ bir hareketin varlığını göstermekti. Bu siyasi olmayan sivil bir hareketti ve ben de hareketin bir parçasıydım. Türkiye’de demokratik düzenin bir parçası olarak, Nazaret’in hikâyesini anlatmak, bu konuda yeni sorular ortaya çıkarır ve bu hareketin varlığını sağlamlaştırabilmek mümkün olur diye düşündüm. Dünya genelinde çoğu insanın 1915 hakkında pek fazla bilgisi yoktur. Eğer film yüreğinize dokunuyor ve sizi etkiliyorsa, oradaki olaylar hakkında daha fazla bilgi edinmeye yönelirsiniz. Filmdeki amacımız ‘neden hatırlamalıyız, neden bilgi sahibi olmalıyız’ bunu sorgulamaktı. Bu taraf tutma anlamına gelmiyor. Zannediyorum ki ‘tanımak’ tekrarlamamanın tek yoludur.”

Yerevan’daki Soykırım Anıtı (Dzidzernagapert) ile aynı yerde bulunan Soykırım Müzesi’nde, yeni bölümler eklenerek genişletilmek üzere geniş kapsamlı bir yenileme çalışması yapılıyor. Bu çalışmalar nedeniyle 2014 yılında kapanan ve küçük bir bölümde ziyaretçilerini kabul eden müzenin Nisan ayında açılması planlanıyor.



Yazar Hakkında