Yüksek Mahkemede kadının adı yok

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Anayasa Mahkemesi'nde kadın izlerinin silindiğini ve yüksek mahkemenin tamamen erkek egemen hale geldiğini ifade etti.

Anayasa Mahkemesi üyesi Zehra Ayla Pektaş’ın yaş haddinden emekli olmasının ardından, Anayasa Mahkemesi’nin kadın üyesi kalmadı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, bu duruma tepki gösterdi. 

Tanrıkulu, konuya ilişkin olarak yazılı açıklama yaptı.

Tanrıkulu, yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nde kadın izlerinin silindiğini ve yüksek mahkemenin tamamen erkek egemen hale geldiğini ifade etti.

‘Fırsat eşitliği dahi yaratılmadı’

Sadece yargı açısından kadın-erkek fırsat eşitliği incelendiğinde Türkiye'de hakimlerin yüzde 66,4'ünün erkek, yüzde 33,6'sının kadın; savcıların yüzde 91,7'sinin erkek yüzde 8,3'ünün kadın olduğunu bildiren Tanrıkulu, şunları kaydetti,

“Hal böyleyken, AKP iktidarının ve zihniyetinin kadınla hiçbir şekilde barışmadığı, kadınlar için pozitif ayrımcılık için gerekli adımları atmak bir tarafa, fırsat eşitliği dahi yaratmadığı açıkça görülecektir. 2013 yılında Anayasa Mahkemesi üye sayısının en az yarısından fazlasının, yani 17 üyenin en az 9'unun kadın üye olması için verdiğimiz yasa teklifi komisyonda bekletilmiş ve geçtiğimiz günlerde Anayasa Mahkemesi üyelerinin tamamının erkek üye olacak olması sebebiyle yasa teklifimizi yinelemiştik. Görülüyor ki AKP hala kadından korkmakta ve kadını hayatın içinden alıp evlerine hapsetmeye çalışmaktadır. 17 üyesi bulunan Anayasa Mahkemesi'nde, Zehra Ayla Pektaş'ın yaş haddinden emekliye ayrılması sonrasında hiç kadın üye kalmamıştır. Bu tablo, AKP döneminde kadına verilen önemin, kadına verilen değerin ve 2010 referandumuyla kadına yönelik pozitif ayrımcılık sağlanması yönünde getirilen değişikliğin nasıl hayata geçirilmediğinin açık bir göstergesidir. AKP döneminde hayatın tüm alanlarında olduğu gibi yargıda da kadının adı yok.”

 

 

Kategoriler

Güncel Türkiye