Yakın ve uzak komşu Ermenistan'a mimari yolculuk

Ermeni Mimar ve Mühendisler Derneği (HAYCAR) bu akşam yakın zamanda Ermenistan'a yapılan seyahatin izlenimlerini paylaşmak üzere bir toplantı düzenliyor. Toplantıda mimar Zakarya Mildanoğlu 'Yakın-Uzak Komşu, Ermenistan'a Yolculuk' isimli bir sunum yapacak.

1915 öncesi Ermeni kültüründen kalan izleri Anadolu'da keşfetmek için çeşitli seyahatler düzenleyen HAYCAR, bu sefer rotasını Ermenistan'a çevirdi.

Mimar Zakarya Mildanoğlu, bu akşam slaytlar eşliğinde yapacağı sunumda, bu Ermenistan ziyaretinden izlenimlerini paylaşacak.

HAYCAR'ın toplantıya çağrı metni şöyle:

"Ermenistan hem yakın hem de uzak bir komşu. Kapı çalmadan evlerine girip çıktığımız Ermeni komşularımızdan hayatta kalanlarının bir kısmı "komşu ülke" dediğimiz Ermenistan'ın Yeni Arapgir, Yeni Diyarbakır, Yeni Antep, Yeni Harput, Yeni Gürün, Yeni Kayseri, Yeni Urfa, Yeni Amanos, Yeni Erzincan, Yeni Maraş, Yeni Sivas gibi kasaba ve köylerinde yaşıyor. 

Ermeni Mimar ve Mühendisler Derneği ve dostları olarak Ermenistan'a kısa süreli bir ziyarette bulunduk. Çaylarını ve kahvelerini, yer yer de içkilerini tattık.

Ağırlıkla mesleğimizle ilgili tarih öncesinden günümüze gelen bölgeleri ve eserleri daha yakından tanımaya çalıştık.

Kulağımızda hep Ermeni taş, ahşap, demir ustalarının hünerleri çınlamış, ancak Ermeni yapı sanatını ağzımıza alamamış, tanıyamamış ve öğrenememiştik.

İstanbul depreminde zarar gören Ayasofya kubbesinin onarımı için Ani'den Dırtad ustanın getirildiğini, Anadolu Selçuklu mimarisinin atalarının Ermeni ustaları olduğunu ancak yakın tarihlerde ve satır aralarında okumuştuk.

Mimar Sinan'ın etnik kimliği, Osmanlı İmparatorluğunun baş mimarları Balyan  ailesinin Ermeni olmaktansa İtalyan mimar Bali olarak tanıtılması bizleri yaralamıştı.

Ermenistan kara sınırı kapalı. Uçakla Tiflis'e, oradan da karayolu ile Ermenistan'a geçtik.

Ermeni pagan dönemi ve Hıristiyanlığın Ermenistan'a giriş izlerine, yansımalarına adım adım tanık olduk.

Binlerce yıl öncesinden süzülüp gelen taş işçiliğinin eşsiz örneklerine ve Unesco tarafından Dünya Kültürel Mirası ilan edilen mabet, kilise ve manastır gibi yapı komplekslerini ziyaret ettik, bir anlamıyla "hacı" olduk.

Ziyaretimize Ermenistan başkenti Erivan ev sahipliği yaptı. Pek çok yere Erivan'dan hareket ederek günübirlik ziyaretler gerçekleştirdik.

Sarp dağları, vadileri, rengarenk ormanları, nehirleri aşarak, sise ve yağmura aldırmadan yol aldık.

Şehir merkezlerindeki meydanlar, müzeler, kütüphaneler, yüzlerce heykele sadece merhaba diyebildik.  Gidemediğimiz yer, göremediğimiz yüzlerce eser de oldu. Gelecek sefere diyerek gözlerimizi geride ve yüreğimizin bir parçasını Ermenistan'da bırakarak veda ettik.

Derneğimiz sizleri Mimar Zakarya Mildanoğlu'nun slaytlar eşliğinde sunacağı "Yakın-Uzak Komşu, Ermenistan'a Yolculuk" adlı sunumu izlemeye davet ediyor."

Toplantı yeri: Feriköy Surp Vartanants Ermeni Kilisesi Şirinoğlu Salonu 
Tarih: 6 Şubat Cuma
Saat: 20.00

Kategoriler

Kültür Sanat Mimari



Yazar Hakkında