Çavuşoğlu'nun Münih Konferansı'ndan çekilme gerekçesi: İsrail katılıyormuş

400'e yakın siyasetçi ve uzmanın bir araya geldiği 51. Münih Güvenlik Konferansı bugün başlıyor. Üç gün devam edecek konferansta Ukrayna krizi, Irak ve Suriye’deki çatışma öne çıkacak. Türkiye adına katılacak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise sunum yapacağı oturuma İsrailli temsilcilerin de katılacağını öğrenince programını iptal etti.

Konferansa katılması beklenen liderler arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da bulunuyor. Poroşenko ve Lavrov’un yüz yüze bir görüşme yapacağı da açıklandı. 

Konferansın açış konuşmaları Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından yapılacak.

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Münih Güvenlik Konferansı'nda sunum yapacağı oturuma İsrailli temsilcilerin de katılacağını öğrenince programını iptal etti.

'Almanya'ya yönelik bir tavır değil'

Çavuşoğlu, Berlin Büyükelçiliğinde Batı Avrupa Başkonsolosları toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında, bir gazetecinin Münih Güvenlik Konferansına katılmamasının nedenini sorması üzerine şöyle dedi:

"Ben konferansa katılacaktım fakat Ortadoğu oturumunda İsrailli temsilcileri sonradan koydukları için katılmama kararı aldık. Fakat Almanya ile ilişkilerimiz sadece Münih Konferansıyla sınırlı değil. Konferans, esasen ikili ilişkilerimizi ilgilendiren bir konu değil, uluslararası bir konferans. O nedenle bu Almanya'ya yönelik bir tavır da değil."

İlk kez 1963 yılında düzenlenen konferans gayri resmi nitelikte. Çok sayıda özel sektör ve sivil toplum temsilcisinin katıldığı konferans, katılımcıların güvenlik politikaları hakkındaki görüşlerini protokol kuralları dışında paylaşabilecekleri bir forum olma özelliği taşıyor.

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında